Så går det till

I körning tävlar man med häst eller ponny med en häst (enbet), två hästar (par) eller fyra hästar (fyrspann). Körningen har, liksom fälttävlan, tre delprov - dressyr, maraton och precision. Priser delas ut i respektive delmoment och - det finaste av alla - totalt för alla tre grenarna.

I dressyren körs ett givet program, och rörelserna poängsätts precis som i dressyrridning. I dressyrprovet ser domaren även till hästarnas och vagnens skick och till kuskens och medhjälparnas klädsel med mera, det ska vara snyggt och propert och utrustningen ska blänka.

Maratonprovet påminner om fälttävlans uthållighetsprov. Först kör man en sträcka på ett antal km (hur långt beror på vilken svårighetsgrad man kör) med max- och minimitid i valfri gångart. Sedan en sträcka på någon km i skritt med en maxtid. På den tredje och sista sträckan finns ett antal hinder (ungefär ett hinder per km). Ekipagen forcerar hindren genom de portar som angetts. Tidtagningen startar när ekipaget går in i hindret och stoppas när ekipaget kört ut genom portarna. I övrigt är sträckan som den första sträckan, dvs med max- och minimitidför hela sträckan

Det avslutande precisionsprovet är ungefär som att hoppa en bana.  Det körs längs en given bana mellan koner med vätskefyllda plastbollar på toppen. Banan , eller omkörningen, körs på tid. Om någon boll trillar ner bestraffas det med felpoäng, precis som i banhoppning.

En stor skillnad mellan Körning och t ex hoppning och dressyr är att alla kör samma bana i alla grenar, oavsett hur stora hästarna/ponnyerna är, eller om man kör enbet, par eller fyrspann. Ponny är ponny oavsett om den är 80 cm eller 148,0 (det finns ingen kategoriindelning) och i körning finns ingen övre åldersgräns för att köra ponny.  Detta innebär att vi med våra A-ponnyer kör samma dressyrprogram, precisionsbana och lika långt med samma hinder i maraton som t ex Tomas Eriksson gör med sitt hästfyrspann. Enda skillnaden är att vi har lite längre tid på oss på maratonsträckorna. Till och med nationell klass tävlar ofta ponny mot häst, dock inte i elit som vi tävlar.

Bella och Picatcho skrittar på i dressyren i Vaggeryd 2011.