Måndagen den 11 november

Måndagen den 23 maj

Onsdagen den 8 juli

Tomhet och glädje!

Nu har de sista hästarna lämnat oss! I måndags körde vi det fantastiska paret Freja och Picatcho till Småland, där de kommer att fortsätta vara tillsammans framöver. Det är med blandade känslor vi lämnar ifrån oss två hästar som gjort så mycket för oss under de senaste sex-sju åren. Samtidigt vet vi att de har kommit helt rätt hos sina nya ägare och kommer att få det minst lika bra i framtiden som de haft hos oss. Tävlingskarriären är troligen över för dom, men de kommer att bli till mycket glädje på andra sätt hos sina nya ägare.

Det känns konstigt för mig att inte, så fort jag vaknat på morgonen, gå ut och titta till hästarna. Att inte behöva bekymra sig över att de får rätt mat och träning, utrustning och omsorg. Det kommer säkert att ta ett bra tag innan man vänjer sig.... 

Den gångna helgen gick Bella och Cara Mia sin första kvaltävling med sin nya ägare. Det gick jättebra och vi är så glada för att även dom har kommit till helt rätt ägare.

Nästa vecka kommer det att bli lite annorlunda. Vi åker till NM i körning i Vaggeryd - Men i stället för att stressa runt med förberedelser, tävling och analys, kommer vi att traska runt som avslappnade åskådare och kunna titta på de andra duktiga kuskarna utan att behöva tänka på vad vi behöver göra för att bli ännu bättre - vi är ju färdiga nu och har valt att inte vara där för att tävla.

Vi är så glada att alla våra hästar har kommit i så goda händer i framtiden och kan bara önska Tina, Johanna och Stefan lika mycket glädje med hästarna som vi haft.

Bilden är tagen när Freja och Picatcho kommit till sin nya hage i Småland.

Onsdagen den 17 juni

Spannet är splittrat!

Nu har det gått en månad sedan sista gången Ölandsfyrspannet rullade! Bella och Cara Mia lämnade oss redan en vecka efter tävlingen i Flyinge i maj, och nu har vi även hittat ett perfekt framtida hem tillsammans för Freja och Picatcho. Dom senare finns fortfarande kvar hos oss men om någon månad kommer det att bli helt tomt på hästar i Hjältäng. Så gott som all utrustning är också såld.

Det känns konstigt, men ändå ganska befriande efter alla år med ett heltidsjobb med hästarna (utöver vanliga heltidsjobb för att finansiera det hela). Nu kan vi lägga mer energi och tid på att dela med oss av den kunskap och erfarenhet vi fått under dessa fantastiska år av utbildning av hästar och tävling i körning, utöver de kuskaper och erfarenheter vi tidigare hade inom främst hoppning och dressyr.

Vi önskar våra hästars nya ägare all lycka och framgång med de fantastiska hästar vi haft glädjen att arbeta tillsammans med och nått stora framgångar med under de senaste tio åren!

Måndagen den 18 maj

Sista resan - en fantastisk upplevelse!

Nu har vi kört den sista tävlingen någonsin med det fantastiska spannet!!
I helgen åkte Team Stjärndahl (Egon, Tina, Emma Anderberg och Marie Pernergard) till Flyinge för att göra avslut och få ett kvitto på allt det arbete vi lagt ner de senaste åren för att skapa ett fyrspann på nationell elitnivå. 
Sveriges tre bästa ponnyfyrspann var på plats för att göra upp, och vi kände oss väl förberedda för den sista uppgiften - svår klass med fyrspann, kanske det svåraste man kan göra inom ridsport?!
Fredagens dressyr blev en ren njutning. Hästarna var så duktiga och motsvarade alla våra förväntningar. Vi slutade tvåa efter det senaste decenniets totalt dominerande fyrspannskusk, Fredrik  Rahm med sina fina D-ponnyer. Marginalen var bara 2,5 straff hos dom för dagen mycket hårda domarna (i snitt 4 poäng per domare). En av domarna hade oss om klar segrare. Vi var sååå nöjda - en fantastisk sista dressyr!
På lördagen var det dags för maraton. Våra hästar har inte sett ett maratonhinder sedan tävlingen i Sala i slutet av juni förra året, så planen var att ta det ganska lugnt och försiktigt. Dom tog sig igenom banan på ett helt fantastiskt sätt. Förlöparna Bella och Freja löste problem som uppstod helt själva som om dom aldrig gjort något annat än tränat i hinder. Picatcho är en stånghäst i världsklass och Cara Mia drog sitt strå till stacken på ett fantastiskt sätt! Vi slutade tvåa i det delmomentet också, den här gången efter Anton Lundströms och hans fartfyllda shettisar. Vi var sååå nöjda - ett fantastisk sista maraton!
Inför den avslutande precisionen på söndagen låg vi tvåa, bara 0,74 straffpoäng efter Rahm. För att man ska förstå hur liten marginal det är kan man säga att om jag kört fyra sekunder snabbare i något av de sju hindren i maraton, eller fått 1,5 poäng mer på en rörelse i dressyren hade jag haft ledningen. Så tajt var det!
Vi galopperade igenom större delen av precisionsbanan, men fick ändå tidsfel. Att sedan två bollar ramlade ner - alltid kuskens fel (OBS! Bara två bollar av tjugosex möjliga) gjorde inte saken bättre. Tolv straff och Rahm hade god marginal. Han klarade banan felfritt på ett imponerande sätt. Vad gäller tiden är det naturligtvis en fördel att ha större hästar, men han hade dessutom inte ner någon enda boll - Imponerande! Totalt slutade vi alltså tvåa efter den värdige segraren Fredrik Rahm. Vi var sååå nöjda - en fantastisk sista tävling!
Sedan packade vi ihop en sista gång och åkte med ett leende på läpparna hem till Öland igen. Hela åttamannateamet hade gjort en fantastisk resa.
Nu splittras Ölandsspannet - allt ska säljas! Bella och Cara Mia lämnar oss redan på söndag, Maratonvagn, trailer och några selar är redan så gott som sålda. Nu ser vi fram emot att hitta bra hem till dom fantastiska elithästarna Freja och Picatcho, dressyrvagn selar och all annan utrustning - allt ska bort!
Bilden från spannets sista resa i vattenhinder är tagen av Sally Cloodt.

Måndagen den 4 maj

Sista tävlingen närmar sig!

Efter den 17 maj är det slut...
Nu är det bara en dryg vecka kvar tills vi för sista gången någonsin packar fyrspannet och åker iväg till tävling. Det kommer att bli en fantastisk resa! Skånska Körsällskapet i Flyinge har samlat landets just nu tre bästa ponnyfyrspann. En perfekt avslutning för oss att få möta dom bästa i Sverige i den sista kampen!
Hästarna är uppe i god kondition och styrka. Vi har tidigare under våren kört mycket uthållighet och mjölksyreträning. Nu när vi börjat trimma dressyren mer har vi kastat om lite i placeringen. Freja vill lite för mycket i dressyren för att nöja sig med att vara stånghäst. Hon har fått flytta fram till sin gamla position som förlöpare, och Cara Mia har fått komma tillbaka till stången. Nu kör vi alltså med samma placering av hästarna i alla tre momenten, och samma som vi använde hela förra året. Det går lysande! - Spannet har blivit så mycket bättre sedan förra året.
Efter Flyingetävlingen är det dags att sälja av hela spannet. Hästarna och all utrustning ska hitta nya ägare. Vi har inte annonserat ut något ännu men Bella och Cara Mia är redan sålda och kommer att lämna Öland som ett par i juni. Vi har hittat en köpare till dom som vi är så nöjda med - dom kommer att få ett bra och aktivt liv även i fortsättningen. Nu ska vi försöka hitta en lika bra lösning för vårat bästa par, Freja och Picatcho. I rätt händer tillhör dom absolut den yppersta svenska eliten i ponnypar, så det vore roligt om någon ville använda den kunskap vi gett dom under de år vi haft glädjen att jobba tillsammans med dessa två fantastiska hästar.
Den stående frågan från alla är just nu: "Vad ska ni göra sedan". Efter fyrtio år på tränings- och tävlingsbanor i olika grenar och i olika funktioner inom ridsporten ska vi för första gången inte ha några egna tävlingshästar. Svaret på det kommer ni att kunna läsa på denna sida någon gång efter avslutet den 17 maj!!!!
 
Bilden av spannet är tagen av Sally Cloodt vi tävlingen i Flyinge 2014.
 

Onsdagen den 15 april

Kanske bara en månad kvar!?

Nu är det bara en månad kvar till tävlingsstart - kanske den sista tävlingen! Om exakt en månad står vi för sista gången på startlinjen i Flyinge, en tävlingsplats som vi har så många härliga minnen från under det senaste decenniet. Hoppas det går lika bra som det har gjort så många gånger tidigare!
Nu har vi den senaste tiden byggt upp hästarna med mycket konditions-, uthållighets- och mjölksyreträning. Dom svarar helt rätt på träningen och är redan idag helt klara för ett tufft maraton i svår klass.
Det är nu dags för finslipning i dressyren. Kommande helg kommer vi att kunna börja använda dressyrbanan för att trimma spannet i den ädla dressyrkonsten på allvar. Freja har som vanligt blivit "övertaggad" av alla tempoträningar, men det blir hon alltid! Hon kommer att lugna ner sig när vi kommer igång på riktigt som stånghäst på dressyrbanan. Bella, Cara Mia och Picatcho går helt fantastiskt även i dressyren i par redan nu, så det kommer förhoppningsvis att bli en härlig resa i Flyinge.
Någon vecka innan tävlingen kommer vi att lägga ut hela spannet till försäljning!? Vi har fortfarande inte fått någon klarhet i om vi får starta i Vaggeryd i juli eller inte. Om vi inte får starta där blir Flyinge den absolut sista tävlingen. Vi fattar det slutliga beslutet veckan efter den tävlingen, alltså innan maj är över.

Måndagen den 30 mars

Våren är här och anmält till tävling!

Nu har våren kommit till Öland (även om det just idag har regnat hela dagen och allt står under vatten....). I helgen blev det i alla fall sommartid så nu hinner man köra ett rejält parpass varje kväll efter jobbet på vardagarna innan det blir mörkt.
Spannet kör vi på helgerna och det är alltid en fröjd att rulla ut med våra ambitiösa och glada hästar. Än så länge på året är viljan större än den uppbyggda förmågan och om dom fick bestämma skulle dom springa tills dom stupade. Det gäller för kusken att hålla igen! På bilden kan man se hur taggade hästarna var i Flyinge förra året - i år kommer dom att vara ännu värre!
Nu är det anmält och klart till tävlingarna i Flyinge i mitten av maj. Vi hoppas att alla Sveriges bästa ponnyfyrspann kommer att mötas där. Hästarna kommer i alla fall att var på topp tills dess..
Det kan bli Team Stjärndahls sista tävling. Än är det inte klart om vi får starta  i samband med NM-tävlingarna i Vaggeryd i juli. Får vi starta där kommer vi att åka dit för en final i vårat hemmadistrikt. Har vi inte fått besked om hur det blir med Vaggeryd i mitten av maj kommer vi att avveckla spannet redan då. Vi får se hur det blir......

Onsdagen den 11 mars

Medgång och motgång!

Den senaste tiden har våra planer på att avsluta elitsatsningen med fyrspannet givit eko i medievärlden. Såväl Ölandsbladet som tidningen Ridsport har konstaterat att detta är Ölandskuskens sista år.
Träningen av hästarna flyter på men........... I lördags drabbades Cara Mia av ett mycket akut kolikanfall. Att under en hel natt se dödsångesten i sin arbetskamrat och väns ögon är något man inte önskar si värsta ovän! Till slut, efter närmare ett dygns kamp, började hon långsamt komma tillbaka till sitt vanliga jag. Nu, ett par dagar senare är hon den pigga spelevink hon alltid har varit igen - och vi är sååå glada! Den milda vintern med "kladdiga" hagar har ställt till det i magen för många hästar den senaste tiden.
Nu är det nya bud vad gäller tävlingar. Vi kommer, som jag tidigare nämnt att starta året i Flyinge i mitten av maj. Nu har man bestämt att SM - men bara för fyrspann -  kommer att gå av stapeln i samband med Nordiska Mästerskapen i Vaggeryd i juli. Underbart för oss!!! Att få avsluta sin karriär med ett SM på det som vi kan kalla vår hemmabana känns som det bästa avslut vi kan tänka oss!!!

Måndagen den 2 mars

Mars och fyrspannspremiär!

Nu har vi äntligen lämnat vintermånaderna bakom oss och igår hörde vi, och såg, den första sånglärkan i den Öländska grannbyn. Tidigt! Det är alltid en speciell upplevelse, men nu var den ännu större - Det var vid årspremiären med fyrspannet vi såg och hörde den!
Efter vinterns träningar med tömkörning, enbet och par tog vi en träningsrunda på grusvägarna med spannet för första gången sedan början av november. Det gick precis som vi hade förväntat oss - Hästarna älskade att komma ut tillsammans och dom har aldrig gått så bra som dom gör nu! Dom rutinerade hästarna bara "är där" och minstingen Cara Mia kommer också att bli helt färdig i god tid till tävlingssäsongen.
Vi fick ett glädjande besked i förra veckan! Det finns en möjlighet att vi kommer att få starta vid NM-tävlingarna i Vaggeryd i juli, trots att hästarna är några cm för små för själva mästerskapet. Om arrangören väljer att öppna klassen för oss kommer vi givetvis att starta där!! Det vore ett perfekt avslutsår att se fram emot!!!
Bevakningen av ridsporten i TV har i dagarna ännu en gång råkat ut för en skandal. Fantastiskt välproducerade sändningar under helgen från Göteborg avslutades med ett ca fem minuters fiasko av SVT. Tyvärr är det det vi kommer att komma ihåg av årets tävlingar, men vi hoppas och tror att det inte kommer att upprepas.

Onsdagen den 11 februari

Vinter på Öland!

Nu har vi fått en liten släng av vintern med allt vad det innebär för träningen. Den gångna helgen blev det en sväng till ridhus för tömkörning med alla hästarna - det tyckte dom som vanligt var jätteroligt, men sedan blev det kallsnö och träning i tungt drag på körbanan hemma - det tyckte dom också var jätteroligt. Skönt att kunna hålla alla pållarna igång även under vinterperioden. Nu ser det ut att bli mildväder ett tag, så då hoppas vi att blankisen ska försvinna på vägarna.
Sedan vi "släppte" att detta är det sista året med vårat eget fyrspann har vi fått många reaktioner. Många förstår att vi efter närmare fyrtio år av hårt arbete med träning och tävling av egna hästar i hoppning, dressyr och körning vill luta oss tillbaka. Andra tycker att vi sviker sporten genom att med vår kunskap och erfarenhet utebli från tävlingsbanorna på elitnivå. Vi blir glada för båda reaktionerna!
Vi kommer naturligtvis (både Tina och jag) att finnas kvar i ridsporten, men nu mer som stöd för andra ryttare och kuskar som är bredda offra det vi har offrat under dessa decennier.... Och vill uppleva den glädje det har givit oss!!!!

Måndagen den 2 februari

Det slaskar på!

Stormen Egon, snöslask, milt, kall, milt igen, isgata, snöstyltor och mörker har gjort att det varit svårt att träna hästarna optimalt den senaste tiden. När vi väl har kunnat pröva dom har vi fått 100% tillbaka av våra hästar. Dom har gjort allt för oss och vi ser verkligen fram emot våra sista månader med våra fantastiska hästar.
Tävlingsåret kommer att starta med en svår klass i Flyinge i mitten av maj. Sedan tar vi ställning till om vi kommer att satsa vidare fram till SM i slutet av augusti eller inte.
Redan under våren kommer vi att lägga ut alla våra hästar och all utrustning till försäljning. Vi hoppas hitta någon eller några som på rätt sätt kan ta till vara det som vi med vår kunskap, svett och tårar byggt upp under lång tid och att våra hästar kan komma till nytta som läromästare i den ädla konsten körning med häst.
Nu härdar vi ut den sista vintermånaden - sedan kommer våren med alla sina möjligheter!

Tisdagen den 13 januari

Det rullar på!

Nu har vi kommit en bit in på det nya året och än så länge har vintern inte ställt till några större problem. I mellandagarna var det lite vinterväglag light, men nu är det barmark igen. Helgen bjöd på stormen Egon(?!) med lite blötsnö och orkanstyrka hos oss på Öland så då blev det inte mycket till körning. Nu hoppas vi att det håller i sig så att vi kan hålla hästarna igång några gånger i veckan.
Cara Mia, som i år är åtta år, har blivit slutmätt - Hon har blivit stora flickan med hela 104 cm över marken...
 
Tävlingsterminen för 2015 börjar ta form. Just nu ser det ut att bli årsdebut med en svår klass i mitten av maj i Flyinge. Sedan får vi se vilken tävling det blir i juni. Vi kommer att köra en svårklass till innan sommaren för att kvala in till den SM-final som ska gå av stapeln i slutet av augusti. Tyvärr kan vi troligen inte köra på "hemmabanan" i Vaggeryd i slutet av juli. Där körs NM i år och våra hästar är 2-5 cm för små för att få vara med där
 
SM 2015 kommer att bli den sista tävlingen vi kör med vårat fyrspann!!! 
Vi har bestämt oss för att avsluta fyrspannssatsningen i år, och kommer under årets sista halva att avveckla och försöka hitta någon/några framtidskusk/kuskar som kan ha nytta av våra fyra duktiga hästar som läromästare.
Efter det kommer vi att lägga mer tid och energi på att hjälpa andra ryttare/kuskar/hästar och dela med oss av vår långvariga erfarenhet av utbildning av hästar i ridsportens olika grenar.

Måndagen den 29 december

Nu är vi igång igen!

Några dagar före jul var det dags att starta upp hästarna igen efter en månads vila från träning. Lite lugna pass i par med mest skritt för att smörja igång lederna var det tänkt. Skritt?! Freja och Picatcho hade ingen större förståelse för den gångarten nu när dom äntligen blev satta i vagn igen - Dom steppade mest! Alla hästarna njöt av att få komma igång - Dom älskar verkligen sitt jobb!
De senaste dagarna har varit kalla och det har kommit ett par cm snö. Då gick det att köra några varv på gräsbanan för att kolla av statusen på dressyren. Det var en fröjd att känna att dom gick lika bra som innan vilan, och att vi kan fortsätta direkt där vi slutade. Fortsätter det så här kommer det att bli bra i år.
Tävlingsterminen börjar ta form och vi hoppas att det blir rätt klasser på dom tävlingsplatserna vi vill åka till. Första start blir förhoppningsvis antingen i Åsbo i april eller Flyinge i maj.
Bilden är tagen i ett hinder vid tävlingen i just Flyinge i somras och fotograf var Sally Cloodt.
 

Onsdagen den 19 november

Novembervila!
Nu har vi nått mitten av november och det är dags för den årliga vilotiden för hästarna och kusken. Vi brukar ta en månads välbehövlig paus i träningen så här års, så även i år. Sista passen körde jag den gångna helgen. Fram till nu har vi kunnat hålla igång i elljus på kvällarna och uterundor på helgerna. Mest har det blivit par, men även en del enbet och tömkörning.
Stånghästarna (Freja och Picatcho) har gått fantastiskt bra och varje pass med dom har varit en ren njutning. Nya förlöparparet (Bella och Cara Mia) blir bara bättre och bättre och börjar jobba riktigt bra tillsammans.
Någon större vila blir det inte för kusken. Elva selar, tömkörningsutrustningar, tre vagnar och mycket annan utrustning ska ses över och underhållas nu när dom inte används på ett tag. När det närmar sig jul ska allt vara klart och i ordning för träningsstart igen.

Onsdagen den 22 oktober

Hösten är här!
Nu har det börjat att märkas på allvar at hösten är här. På morgonen är det helmörkt och på kvällen är det en ständig kamp för att utnyttja det lilla dagsljus som finns kvar när man kommer hem från jobbet. Kommande helg är är det slut på sommartiden, vilket innebär att jag bara kommer att se Hjältäng i mörker hela arbetsveckorna. Vardagskvällarna kommer jag bara kunna tömköra och köra hästarna i enbet och par på den lilla upplysta banan. På helgerna blir det par en dag och spann en dag.
Än så länge har vi kunnat hålla vårat gäng igång ganska bra och dom utvecklas hela tiden till att bli det vi hoppas och förväntar oss inför nästa år.
Vi har börjat köra ut på långa träningsrundor på helgerna med Cara Mia som förlöpare och det fungerar alldeles utmärkt. Freja och hon har på ett fantastiskt sätt hittat sina nya roller på vänstersidan i spannet mycket snabbare än vad vi hade förväntat oss. Bella och Picatcho på högersidan går bara sååå bra!!!
Nu är det klart - Vi blir delad etta i Sverige i ponnyfyrspann i Svenskt Championat, vilket även har uppmäksammats i lokala media. En trevlig artikel i gårdagens uppplaga av Sveriges bästa lokaltidning finns på http://www.olandsbladet.se/articletype/ridsport/ , som bevakar ridsporten mer än de flesta tidningar.
Nu närmar sig novembermörkret då hästarna (och kusken också, för den delen) brukar ta några veckors vila från sele, pisk och töm.

Måndagen den 6 oktober

Träning ger resultat!
I helgen bar det iväg till Dövestad, Oskarshamn, för träning i dagarna två hos Eva Ottosson. Som vanligt trevligt att träffa lika galna människor som vi som brinner för körning, god mat och nya kunskaper.
Fantaststisk träning, som vanligt , för världsmästaren Christer Pålsson i helgen. Fick omdömet "stånghästar i väldsklass", "mycket bra förlöpare", "harmoniskt spann"!! - svävar på moln. Alla dessa timmar av hård träning, energi och pengar börjar ge resultat! Men oj
! - vad mycket den gamle räven hade att ge oss för att komma vidare och bli ännu bättre!!!! Han och alla våra hästar är helt fantastiska!!! - Nu hänger det bara på kusken hur bra det kan bli nästa år! I år kommer vi att ligga i topp i Sverige i Championatet - nästa år gäller det verkligen att leva upp till det!

Måndagen den 29 september

Hösten närmar sig!
Nu har vi avverkat den stora Skördefesten på Öland. Hundratusentals besökare har gästat oss för att ta del av det vi är bortskämda med att ha i form av mat och kultur. I år hade vi ett fantastiskt väder med sol och vind - precis som det ska vara på "Solens och Vindarnas Ö".
Spannet går bara bättre och bättre. Nu är vi helt på det klara med hur vi ska placera hästarna i spannet för att få ut det bästa. Freja och Cara Mia börjar på riktigt falla in i sina nya roller i dressyren och högersidan med Bella och Picatcho går absolut lysande, som vanligt.
Kommande helg bär det av till träning i två dagar då spannet ställs inför Christer Pålssons granskande hökögon. Efter det är vi övertygade om att det kommer att bli ännu bättre!!! - Han lyckas alltid hitta, och ge tips om, vad vi kan utveckla för att komma vidare.
Vi är fortfarande Championatsetta i ponnyfyrspann i Sverige och kan som säms, när alla tävlingar är körda för i år, bli delad etta - Fantastiskt!

Onsdagen den 24 september

Förändringar i spannet och Sverigeetta!
Tävlandet är över för i år men träningen rullar på för fullt. Nu har vi börjat att på allvar trimma den nya uppsättning i dressyren som vi kommer att använda under nästa år. Cara Mia börjar hitta sin roll som förlöpare och Freja börjar förstå hur man jobbar som stånghäst. Vi tror att det här är det bästa och mest harmoniska dressyrteamet vi kan skapa med dom hästarna vi har. Så gott som varje dressyrpass med spannet är en ren njutning med fyra stadiga hästar i harmoni. I marton och precision är det fortfarande Freja och Bella som förlöpare som gäller - Dom är absolut bäst när det kommer till fart, framåtvilja och mod.

Tävlandet är, som sagt, över för detta året. Vi hade, inte i vår vildaste fantasi, trott att vi redan första året med fyrspann skulle bli rankade etta i Sverige i Svenskt Championat, kategorin ponnyfyrspann, men så ser det ut att bli. Det taggar oss naturligtvis till att bli ännu bättre nästa år, då vi uteslutande ska tävla i svår klass med våra fantastiska hästar. Målet med projektet var och är att 2015 ha Sveriges bästa ponnyfyrspann.

Torsdagen den 11 september

Inga fler tävlingar i år!

Sedan Åstorp/Åsbo ändrat sin tävling i oktober och inte kommer att ha någon elitklass är det klart att det är färdigtävlat för i år för Team Stjärndahl. Tanken var att vi skulle åka dit för klara av ett SM-kval redan i år. Nu får det vänta till våren.
Synd, tycker vi! Hästarna går jättebra nu och vi såg fram emot att testa den nya placeringen av hästarna i dressyren på tävling.
Cara Mia har på träningspassen numera fått stiga fram och bli förlöpare i dressyren. Bella och hon kommer att bli ett riktigt trevligt par tillsammans i framkanten! Freja, som fått kliva bak till stången, tycker att det är helt ok att kämpa ihop med Picatcho igen. Dom större hästarna går alltså bak och dom något mindre fram, vilket dessutom skapar en ännu bättre harmoni i spannet.
I maraton kommer vi inte att göra några förändringar. Freja och Bella är med sin vilja och kämpaglöd självskrivna som förlöpare när det drar ihop sig till tuffa tag.
Nu närmar sig den stora Skördefesten på Öland, sista helgen i september. Helgen efter det blir det en efterlängtad träningshelg med Christer Pålsson. Det kommer säkert, som vanligt, bli både trevligt och lärorikt att åka till Dövestad den helgen.

Torsdagen den 31 juli

En ny seger!
Det blir inget Vaggeryd i år. Jönköpings läns kusksällskap tvingades ställa in av för körsporten väldigt tråkiga skäl - bråk om med travsällskapet om anläggningen. Det finns bara förlorare i den diskussionen!!!
När det tråkiga beskedet kom bestämde vi oss för att åka till Sala i stället, vilket vi gjorde nu i helgen. Silverhästen hade redan två anmälda fyrspannsekipage i Msv, så vi såg fram emot att åter igen köra en ren fyrspannsklass. Vi lyckades få tag i en groom från Uppland, Ida Törneberg, som räddade helgen åt oss.
Oj, vad varmt det var!!! Klass 2-varning från SMHI med en bra bit över 30 grader alla dagarna! Fruktansvärt jobbigt, men ännu mera fruktansvärt roligt!
För oss blev det en fantastisk tävling!!
Trots att kusken snurrade till det i värmen, och för första gången någonsin körde fel väg på ett ställe i dressyrprogrammet vann vi grenen med god marginal. 56 straff med fyrspann i det svåraste medelsvåra dressyrprogrammet som finns (FEI 4) är ett mycket bra resultat.
Arrangören kortade, på grund av värmen, ner maratonbanan något på lördagen. Efter tävlingen i Flyinge hade vi fått lite mer koll på hur spannet fungerar i hinder. Vi kunde "köra på" lite mer i svängarna och ändå köra på ren säkerhet. Det räckte gott och väl - vi vann med god marginal även maraton med mycket pigga hästar i värmen vid målgången.
När vi startade söndagens precision hade vi råd att slå ner hela åtta bollar och ändå åka hem med totalsegern. Vi hade, med mycket liten marginal, ner en boll inom tiden och vann även precisionen.
Därmed vann vi klassen totalt och kunde åka hem med sexton blågula rosetter och ett fantastiskt minne i bagaget.
Vi fick bekräftelse på att spannet är helt färdigt för att starta i svår klass redan i höst. Med största sannolikhet åker vi till Åstorp i oktober för att göra den debuten.
Nu får hästarna en välförtjänt två veckors vila innan vi tar igång och "vässar" igen.

Torsdagen den 10juli

Lyckad debut!!!

Efter en lite intensivare träningsperiod putsade och packade vi ihop allt som måste med till tävling och åkte till Flyinge.
Debuten gick i Medelsvår klass och vi hade inte en aning om hur det skulle gå.
Fredagens dressyr gick över förväntan.  Förutom det bedrövliga underlaget på banan som ställde till det i ett par rörelser genomförde vi ett jämnt och stabilt program. Vi vann klassen med tolv straff före tvåan, och mycket god marginal till kvalgränsen för svår klass. Groomen Emma Anderberg hade flätat och hjälpt Tina att borsta hästarna så fina att vi fick en nia på presentationen.
På lördagen var det dags för det stora provet - Maraton. Med kort varsel hade Johanna Carlberg hoppat in som groom vid sidan av Tina. Ett par man verkligen kan lita på, vilket är mycket viktigt. Vi har aldrig kört spannet i riktiga maratonhinder, och visste därför inte var gränserna gick för hästarnas kapacitet i grenen. Jag chansade på vilka vägar som skulle passa och genomförde planen till punkt och pricka. Cara Mia har ju aldrig varit med om ett riktigt maraton tidigare, så vi måste anpassa oss efter hennes nivå. Alla hästarna gick lysande!!! - Här fick vi ett kvitto på hur mycket det går att ta ut ur dom i hinder - och det är mer än vad vi tog ut nu. Vi vann klart det momentet också.
Inför söndagens precision hade vi drygt sju rivningars marginal för totalseger till tvåan, och kunde därför vara ganska avslappnade. Jag rattade runt ekipaget i hyfsat tempo och hade bara ner en boll (vilket helt och hållet var mitt fel). Hästarna lydde, som vanligt, minsta vink. Samma felpoäng som segraren, men något sämre tid - tvåa i momentet.
Totalseger med mycket god marginal, och ett mycket godkänt resultat. Vi var Jätteglada!!! Nu vet vi lite mer var hästarna står inför nästa prövning i Vaggeryd i början av augusti.
Media har bevakat debuten på ett sätt som aldrig hänt tidigare. Stora reportage i lokaltidningarna såväl före som efter tävlingen. och direkt resultatuppföljning. På måndagsmorgonen var det dags för en intervju i Radio Kalmar ( http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5907963 ). Aldrig har uppmärksamheten kring körning varit så stor i våra trakter. En blänkare om debuten blev det även i tidningen Ridsport.
Nu ser vi fram emot Vaggeryd!!!

Måndagen den 26 maj

Träningen fortsätter och anmält till tävling!
Nu har vi fått en försmak av sommaren. Försommaren visar sin allra bästa sida just nu och förutsättningarna för att träna hästarna kan inte vara mycket bättre än de varit de senaste veckorna.
Uppbyggnaden inför sommarens tävlingar är i full gång, och går mycket bra. En till två gånger i vecka kör vi spann och däremellan par, enbet och inte minst tömkörning. Fyra olika hästar har jobbat ihop sig till ett riktigt harmoniskt fyrspann. Dom gamla rävarna Freja, Bella och Picatcho har skolat om sig från duktiga parhästar till duktiga spannhästar på ett mycket bra sätt - dom älskar sina nya roller och gör allt för att det ska fungera så bra som möjligt. Lilla Cara Mia har utveklats enormt det sista halvåret och börjar bli en riktigt bra körhäst. Här är det lite finputs kvar till en riktigt bra svårklasshäst, men hon kommer att bli minst lika bra som de övriga inom något år.
Något tävlande blir det inte ännu. Vi tänkte starta med en medelsvår, men varken Skåneligan eller Åsbo kommande helg har haft någon klass för just ponnyfyrspann i sina propositioner. Därför väntar vi med debuten till tävlingarna i Flyinge första helgen i juli. Nu är det anmält och klart till den. Det ska bli jätteroligt!!

Måndagen den 28 april

Vi rullar vidare!
Nu har vi klarat av påskstöket och livet börjar återgå till det normala igen. Påsken innebär en försmak av den kommande sommaren på Öland. "Påskön" blommar upp. Tusentals människor kommer hit för att packa upp sina stugor och husvagnar efter den långa vintern, och passar då på att fira våren på Öland.
Själva åkte vi i slutet av helgen iväg och tränade för Christer Pålsson. Spannet gick fantastiskt bra! Vi filade lite på mer samlig och finslipning av detaljer. Det börjar bli en sådan harmoni i spannet att det är en fröjd att sätta sig bakom dessa fantastiska fyra hästarna varje gång. Nu vet vi att vi har rätt hästar, är på rätt väg med träningen, och att vi snart är helt färdiga med målsätningen att ha ett riktigt bra ponnyspann.
Tävlingarna får dock vänta. Vare sig i Skåneligan eller Åsbo Driving fanns/finns någon klass för just ponnyfyrspann, så dom har vi strukit ur vår plan. Vi ställer hoppet till Skånska Körsällskapet i Flyinge i början av juli, och hoppas på Jönköpings Kusksällskap i Vaggeryd i slutet av juli. Sedan får vi se om det blir någon tävling i höst som passar.
100 000 träffar har vi nu passerat på olandskusken.se. Det är mycket glädjande och inspirerande att det är så många runt om i landet som vill följa våran resa mot toppen i ponnyfyrspann. Tack - Alla ni som klickat in till oss!!

Måndagen den 14 april

Full fart i vårtider!
Nu börjar det hända lite mer på hästfronten igen. Efter en lång, mörk, vinter har ljuset återvänt. Nu tränas det för fullt för att hästarna ska komma i full gång igen inför sommarens prövningar. Vi varvar tömkörning, enbet och parkörning efter behov, och stämmer av med att köra spannet någon gång i veckan.
Till min stora glädje har vi startat upp en körkurs på Kalmarbygdens Fältrittklubb som väckt stort intresse. Jag och parkusken Eva Ottosson från Oskarshamn har tillsammans med initiativtagaren, och min klubbkamrat från KBF, Kersti Persson trimmat blivande kuskar och körhästar vid ett par tillfällen. Jättekul att det finns ett så stort intresse för körningen i området. För någon vecka sedan var vi dessutom iväg och hämtade en ny maratonvagn till klubben hos Drive Out Hästvagnar, så nu blir körning snart ett naturligt inslag i ridskolans verksamhet.
Nu ska vi bara se till att bli ännu bättre själv också. I påskhelgen bär det av med fyrspannet till träning för Christer Pålsson. Vi ser verkligen fram emot att äntligen få träffa och träna för den gamle världsmästaren igen. Det är alltid lika givande att få tips om detaljer av honom om hur vi ska lägga upp träningen framöver för att det ska bli ännu bättre.
På bilden ser vi idag Bella och Freja efter en premiärtur med helt nya selar som vi fått från Drive Out Hästvagnar.

Måndagen den 17 mars

Våren är här!!
Nu har den kommit, och vi hoppas för att stanna. Förra året hade vi total kaosvinter hela mars, men i år är våren tidigare än vanligt. Det är fantastiskt att köra ut med hästarna i vårsolen och höra alla lärkor, vipor och alla andra uppvaknade vårfåglar sjunga och kvittra som dom ska i årets första vårmånad!
Hästarna har sällan varit så i gång och allsidigt tränade som efter denna vinter. Vi har inte behövt åka iväg till ridhus för att träna en enda gång på hela vintern. Det har alltid gått att rulla ut på vägarna eller tömköra och trimma i vagn på grusbanan för att hålla hästarna igång. Till och med den stora gräsbanan har gått att använda till spannet när det varit lagom fruset.
Snart kommer årets viktigaste dag - det blir sommartid! De mörka kvällarna efter arbetsdagen förbyts i möjlighet att träna hästarna i dagsljus varje kväll i veckan. Då tar vi igång med hårdträningen inför den kommande tävlingssäsongen.
Förutsättningarrna är goda för det kommande året. Freja har aldrig varit så bra som nu. Hon är helt färdig för uppgiften som förlöpare i spannet. Bella har aldrig varit så bra som nu. Hon är helt färdig för uppgiften som förlöpare i spannet. Picatcho har aldrig varit så bra som nu Han är helt färdig för uppgiften som stånghäst i spannet. Cara Mia har växt på sig och mognat väldigt mycket det senaste halvåret och vi tvekar inte på att hon, med lite slipning och rätt träning, kommer att vara helt färdig för uppgiften som stånghäst även i svår klass till sommarens tävlingar.Det är en njutning varje gång vi spänner för hela spannet!!
Sedan sist har det blivit lite uppmärksamhet i media. Vi har medverkat i Hästmagazinets februarinummers "Stjärnornas hemligheter".
Roligt är också att vi fått ett stort gensvar för körning i Kalmarbygdens Fältrittklubb där vi som tävlar körning för klubben och andra intresserade medlemar startat en körsektion och dragit igång med körkurser. Dom som är intresserade kan få hjälp och stöd med inkörning, utbildning, utrustning mm till sina hästar av oss som vet lite mer och inhyrda tränare.
Nu ser vi fram emot ljusare tider och mer körning!

Måndagen den 20 januari

Ett ögonblick av njutning!
Vintern har kommit - men inte snön. Nu har vi haft minusgrader i en dryg vecka, men detta året har vi ungefär en meter mindre snö än förra året vid den här tiden - det vill säga ingen snö alls. Det funkar att brodda och köra på gräsbanan eller rulla ut på grusvägarna, så hästarna får fortfarande röra på sig på ett vettigt sätt. Vi har fortfarande heller inte behövt åka till ridhus en enda gång i vinter - Fantastiskt!
Tusentals timmar, hundratals träningspass, miltals puts av läderremmar, tontals ösning av foder och gödsel. Allt för att få uppleva det jag upplevde igår.... Några minuter med mitt fyrspann med fyra helt rakriktade, eftergivna och lydiga hästar i total harmoni. Det gjorde allt detta värt besväret - varenda minut!

Julafton 2013

Den gröna julen!
Nu har det blivit Jul igen! Helt fantastiskt att det har gått att träna hästarna hemma på banan och ut på vägarna ända fram till Jul. Förra året hade vi nästan en meter snö och för tre år sedan kom Ölandsfåken hela julhelgen.
Julaftons morgon har ägnats åt ett dressyrpass med Bella och Freja framför vagnen. Det gäller att passa på när man är ledig, så nu tränas hästarna för fullt tills helgerna är över. Jag hoppas hinna med lite julmat mellan varven också. Får inte glömma att ställa ut lite gröt till hustomten heller så att han ser till att hästarna blir lika fantastiskt duktiga och glada även det kommande året.
Duktiga ja... Nu när dom har kommit igång ordentligt efter sin vila visar alla fyra hästarna upp sig bättre än någonsin. Varje träningspass mynnar ut i en helnöjd och glad kusk - Vi har så roligt ihop, hästarna och jag, varje gång vi spänner för och kör. Jag hoppas verkligen att det håller i sig.
Alla vi på Ölandskusken (Bella, Cara Mia, Freja, Picatcho, Tina och Egon) önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
På bilden är Freja och Picatcho förberedda att hjälpa vår kompis Claus med helgens bestyr.


Måndagen den 9 december

Vilan är över!
November är den månad på året då hästarna och vi brukar ta det lite lugnt - så även i år.
Själva har vi varit på lite konferenser, softat, spaat och hunnit med en sväng till soligare och varmare breddgrader. Hästarna har därför fått några veckors välbehövlig vila från sele, pisk och töm  -  Men nu är vi igång igen.
Än så länge har det gått att mjukstarta upp träningen på banor och vägar i hemtrakterna, men snart får man väl packa ihop allt och dra iväg till ridhus för träning.
I går satte vi ihop spannet igen för första gången sedan kvaltävlingen i början av november. Jag har bara rullat igång dom i par, enbet och tömkörning de senaste två veckorna. Det gick över förväntan med tanke på att det var fem veckor sedan sist. Dom skötte sig bra på den snöiga banan och gjorde det man kan förvänta sig av dom efter semestern.
Med oss på turen med spannet var en reporter som brukar bevaka ridsporten i lokalpressen. Det är alltid lika trevligt att dela med sig och sprida sitt engagemang och passion för hästen, ridsporten i allmänhet och körsporten i synnerhet.
Hoppas vargavintern dröjer.....

Måndagen den 4 november

Spannet har kvalat!
Efter en tid med kraftig förkylning, orkan, vintertid med mörker och rejält omslag till ett höstlikt Öland kommer här en uppdatering av vad som hänt med hästarna den senaste månaden:
Vi har, trots allt detta, hållit hästarna igång så gott det har gått och förberett oss för premiären med fyrspannet. Ett till två pass i veckan med spannet, och däremellan tömkörning, enbet och parkörning efter behov. Cara Mia har utvecklats mycket under hösten och kommer helt klart att vara färdig för tävling under nästa år. Bella, Freja och Picatcho är bara sååå bra, så det gäller bara att behålla dom på den höga nivå dom har idag.
I helgen bar det iväg till Oskarshamn för premiär med fyrspannet. Med oss hade vi, förutom hästarna, Sofia och Lovisa Hagström som gjorde ett jättejobb som groomar. Utan den hjälpen går det inte att genomföra en tävling med fyrspann.
Vi körde en kvaltävling i LättB, vilket vi måste för att betraktas som fyrspannsekipage enligt Svenska Ridsportförbundets regler.Det lätta dressyrprogrammet körde vi igenom klart godkänt, 24 dressyrpoäng (egentligen 25 vid en noggrannare räkning när vi kom hem) över kvalgränsen. Precisionsbanan körde vi felfritt och och maratonbanans hinder rullade vi igenom lugnt och stabilt utan några som helst misstag. Vi var ju bara där för att kvala....
Cara Mia gjorde sin första körtävling någonsin och skötte sig jättebra. Det är en liten bit kvar i dressyren, men i precision och maraton gjorde hon ett jättebra jobb.
Ett stort tack till ORK, Eva O, Marie Å, Nina F och alla ni andra som gav oss en riktigt trevlig dag i Dövestad.
Bilden från tävlingen har jag snott av Eva Ottosson.

Tisdagen den 8 oktober

Fantastisk träning och anmäld till kval!
I helgen packade vi ihop fyrspannet och åkte till Oskarshamn för träning för Christer Pålasson. Alla hästarna gick minst sagt lysande och vi fick all den hjälp vi kan önska av den ärrade kusken. Framför allt fick vi ovärderlig hjälp med hur vi går vidare med utbildningen av den orutinerade lilla Cara Mia. Vi åkte hem med ett stort leende på läpparna - det här kommer att bli jättebra!
Lite av hur det såg ut i helgen kan du se under fliken Videoklipp/Fyrspann till vänster på sidan.
Nu är vi också anmälda till fyrspannsdebuten vid en kvaltävling i Oskarshamn första helgen i november. Nu gäller det bara att träna och se till att vi är ännu bättre till dess.

Måndagen den 30 september

Träning och kval på gång!
Nu händer det äntligen roliga saker. Kommande helg ska vi träna med fyrspannet för Christer Pålsson. Det ska bli roligt och, som vanligt, väldigt utvecklande att ställas inför Christers hökögon och komma upp till bevis. Själva tycker vi att spannet har utvecklats väldigt bra de senaste månaderna, men ser verkligen, som vanligt, fram emot att få hans hjälp att komma vidare.
Nu kör vi med fyrspannet minst en, oftast två, gånger i veckan och det går bara bättre och bättre. Alla hästarna har börjat hitta sina roller i spannet och älskar att jobba tillsammans. De tre rutinerade rävarna (Bella, Freja och Picatcho) gör ett mycket bra jobb varje pass och lilla Cara Mia börjar också på allvar förstå vad det handlar om att vara spannhäst. I övrigt är det, som vanligt, korrigering av hästarna i tömkörning, enbet och par som gäller i vardagen.
Många turer har det blivit om hur vi ska lösa kvalandet med fyrspannet. Först ställde Vaggeryd in och signalerade att de kanske skulle ordna en lätt kvaltävling som inte heller blev av. Möjligheten fanns att åka till Åstorp i oktober, men nu blir det med största säkerhet en möjlighet att kvala i Oskarshamn första helgen i november - en för oss lysande lösning, så vi siktar på den.
 

Måndagen den 9 september

Kommer vi att kunna kvala fyrspannet i år?
Nu var det länge sedan jag uppdaterade vad vi håller på med, men här kommer en liten rapport om vad dom händer.
Kusken var i Flyinge på SM som åskådare och hann för första gången se alla sina forna parkamrater/konkurrenter köra både dressyr och maraton. Vad duktiga dom är! - Är vi så duktiga? Det var jätteskönt att bara glida runt och titta på hur det egentligen ser ut när man är van att vara fullt upptagen med sina egna förberedelser och tävlande. Jag är dock nöjd med mitt beslut att inte tävla SM med par, utan satsa på debuten i fyrspann i stället.
I augusti och fram till nu har vi tränat hästarna för sin uppgift att vara färdiga för fyrspannsdebuten. Vi kör spann minst en gång i veckan och i övrigt är det tömkörning, enbet och par som gäller. Nu är alla hästarna utan tvekan trygga i sina roller i spannet och klara för tävling. Det är varje gång en fröjd att köra dom!
Tanken var att vi skulle kvala i Vaggeryd i oktober, men dom var tvungna att ställa in sin tävlig. Där stod vi utan möjligheter att köra den nödvändiga LättB som krävs för att vi ska bli betraktade som fyrspann av SvRF!?
Förhoppningsvis kommer JLKS att ordna en mini-LättB  i Vaggeryd inom den närmaste tiden som vi kan vara med på. Alternativet att köra i Åstorp den 12-13 oktober har också dykt upp i sista stund. Vi hoppas att det löser sig på någon av dom tävlingarna. Jag återkommer inom kort om det.....

Onsdagen den 31 juli

Vi hoppar över SM i år!
Efter tävlingen i Vaggeryd har vi fattat beslutet att inte köra något av de tre SM vi är kvalade till med par.
Vaggerydstävlingen gick, som jag skrivit om tidigare, mycket bra och vi har fått det kvitto vi ville ha på att vi har ett par som kan hävda sig väl i den hårda konkurrensen i den svenska toppeliten.
Körning med par har bara varit ett delmål på resan och det är roligt att ha kommit ända upp till till toppen i Sverige med den anspänningen. Från och med nu kommer vi bara att satsa på det slutliga målet - fyrspannet.
Sedan Vaggeryd har vi kört spannet några gånger och det har gått så bra med våra fantastiska hästar att vi nu inte kommer att bryta av med att ställa om och trimma bara ett par för tävling igen.
Vi hoppas kunna hitta någon möjlighet att köra den kvaltävling vi måste köra med spannet i år, för att sedan vara klara för de högre klasserna redan till våren.

Måndagen den 22 juli

Lyckad helg i Vaggeryd.
Efter att ha putsat och packat i några dagar bar det i torsdags äntligen iväg till Vaggeryd för att tävla med paret Bella och Freja.
Vi skulle köra svår klass, och så gott som hela den svenska eliten i ponnypar var på plats. Bella skulle få gå sin första fulltävling i svår klass, och bara sin tredje fulltävling någonsin. Freja gick sin andra tävling i svår klass. Ganska orutinerade alltså!
Framkörningen innan fredagens Dressyr var en ren njutning! Vi hade inte tänkt att tävla med par i år, så vi har bara kört detta paret några få gånger på dressyrbanan tillsammans innan tävlingen. Trots det tajmade dom väldigt bra tillsammans. Väl inne på banan var det kuskens fel att resultatet inte blev bättre men en femteplats i den tuffa konkurrensen var helt OK!
Lördagens Maraton blev en ännu större njutning! Vi har aldrig känt så mycket energi, kämpaglöd och samarbete i hästarna under tävling. Vi for lugnt igenom alla hinder på den fruktansvärt tuffa och krävande banan med full kraft och ett samspel man sällan får uppleva. Det gick så bra att vi slutade tvåa i Maraton, endast slagna av den regerande (och flerfaldige) svenska mästaren. Vi gick som på moln - Vilka fantastiska hästar vi har!
Dags för upplösningen - söndagens precision. Efter dom två första dagarna låg vi fyra i sammandraget och nu gällde det att ta sig igenom den väldigt trixiga banan inom den mycket tuffa maxtiden. Full gallop genom så gott som hela banan räckte inte ens det för att klara tiden, och dessutom åkte två bollar ner från konerna. Ett bra resultat på en väldigt "knixig" bana med tjugo hinder (varav två fyrkombinationer) och tio cm till godo på var sida om vagnen. Duktiga hästar igen!
Totalt slutade vi trea i sammandraget! - Ett fantastiskt resultat med så oerfarna hästar! Vi blev bara slagna av Ewa Kolmodin-Weijmar och Gunlög Frost - ponnyparens dominanter de senaste åren. Båda flerfaldiga svenska mästare, proppfulla med rutin, och väldigt skickliga.

Tisdagen den 9 juli

Det närmar sig tävling....
Nu är det bara en dryg vecka tills vi drar iväg till Vaggeryd för att köra årets första tävling. Vi har ju bestämt att vara sparsamma med tävlandet i år och det kanske bli den enda tävlingen vi kör under året. Det ska bli jätteroligt att komma ut på tävlingsbanan igen för första gången på nästan ett år och träffa sina kuskkompisar och alla andra körintresserade.
Vi kör Svår klass i par med Freja och Bella i Vaggeryd. Bella har aldrig gått en fulltävling i den svåraste klassen som finns, men hon går sååå bra just nu. Freja vet ju vad det handlar om och gör aldrig bort sig.
Cara Mia och Picatcho får stanna hemma och äta gräs under tiden och ladda för den fortsatta träningen med fyrspannet. Det har blivit en del spannkörning sedan sist. Spannet börjar ta form och jobbar jättebra tillsammans nu. Vi får se om vi hittar någon möjlighet att starta det innan året är slut, men det är ont om tävlingar som är öppna för fyrspann på den lägsta nivån, där vi måste starta.
I helgen var vi och trimmade två par i en liten träningstävling i precision och hinder tillsammans med Kalmartraktens tävlingskuskar. Både Bella/Freja och Cara Mia/Picatcho jobbade på jättebra. Det var första gången Cara Mia gick "på riktigt" i hinder och både hon och allla dom andra hästarna gjorde ett fantastiskt jobb.
Hur det blir med Kör-SM i augusti, dressyr-SM och precisions-SM i oktober, som vi är kvalade till, bestämmer vi först efter Vaggerydstävlingen.

Onsdagen den 5 juni

Nu är det igång igen!
Det var länge sedan vi rapporterade om hur läget är. Den sena våren och många andra fördröjande omständigheter har gjort att det inte varit så mycket att rapportera om. Men nu börjar det hända saker!!!
Vårens övningar har mest gått ut på att på alla sätt förbereda hästarna för deras framtida uppgifter - att jobba tillsammans i fyrspannet. Alla hästarna har förberetts för uppgiften, och tar sitt arbete på största allvar.
I helgen körde vi spannet och dom har aldrig gått så bra och samstämmigt som dom gjorde då. Våra rutinerade tävlingshästar Freja, Picatcho och Bella börjar fatta att dom är mer än parhästar och Cara Mia har utvecklats väldigt mycket under vintern och våren. Till nästa år räknar vi med att ha ett färdigt spann för svår klass om det fortsätter så här.
Hur blir det då med tävlandet i år??
Vi kommer att köra par i svår klass i Vaggeryd 19-21 juli (troligen Freja och Bella). Hur det blir med SM i Flyinge i början av augusti är inte klart ännu - vi får se om vi kommer loss den helgen.
Fyrspannet då?
Vi måste, enligt SvRF:s kvalificeringsregler, starta minst en gång i den lägsta klassen som finns (LB) även med våra hästar, men tyvärr kan vi inte hitta någon tävling i år som är öppen för fyrspann på den nivån när vi har en möjlighet att åka iväg och tävla. Som det ser ut nu får det tyvärr troligen vara till nästa år..

Tisdagen den 19 mars

Är mars verkligen en vårmånad?
Nu drar det ihop sig till vårdagjämning, vårfrudag mm - men någon vår har vi inte sett röken av på Öland. Vi har varit snötäckta, besökts av ett antal snökanoner, och haft ett tjockt snötäcke de senaste fyra månaderna. Undantaget var bara ett par dagar i mitten av januari när vi fick se en skymt av gräset. Senast i torsdag fick vi 35 cm nysnö och idag driver det ihop så att vi endast med stor möda tar oss fram på vägarna. Förra året var det ca 20 grader varmt på dagarna vid samma tid på året......
Hästarna får gå på lite halvfart just nu. Ibland går det att hitta någonstans i snön där det går att tömköra någon gång i veckorna, ibland inte. På helgerna bär det iväg till ridhus med hela gänget för att hålla dom igång. Trots detta går alla hästarna bättre än någonsin den här årstiden. När vi lämnar varje träningspass är mungiporna uppåt - det är lätt att vänja sig vid det.
I år siktar vi bara på att trimma ihop fyrspannet och därför tränar vi dom lite annorlunda för att dom ska hitta sina roller i spannet. Gamlingarna Bella, Freja och Picatcho går lysande och gör allt för att lära upp nykomlingen Cara Mia. Hon kommer också att bli en jättebra körhäst, och vi kommer troligen kunna starta fyrspannet redan till sommaren. Vi räknar inte med att tävla med par alls detta året.
Snart kan man köra utomhus igen - det ska bli skönt efter minst fyra månader utan riktig körning.
För, det kommer väl att bli vår i april....elller????

Måndagen den 21 januari

Det nya året har kommit en bit på väg!
Nu har det gått tre veckor av det nya året och vintern har sedan snart två veckor tagit ett nytt järngrepp om Öland.
I början av året, sedan det förra snökaoset smält undan sedan julen, kunde vi tömköra i en perfekt paddock och rulla ut på grusvägarna med spannet. Men säg den glädje som varar beständigt...  För en dryg vecka sedan hittade snökanonen hit igen med en halv meter snö.. igen. Sedan dess har det mest blivit inomhusträning i ridhus med spannet och i helgen gick det att köra ett par parpass med broddar på isiga vägar. Nu ska vi försöka att "pulsa" hästarna i tömkörning i snön i veckorna (jättenyttigt), köra par på de isiga vägarna och spannet inomhus på helgerna. Det gäller att hålla igång hela gänget nu när dom går så bra och står inför en ny utmaning det kommande året.
Fyrspannet börjar ta form och vi får se om vi hittar några lämpliga tävlingsplatser att starta på under våren. Redan spikad är tävlingen i Vaggeryd i juli. Freja, Picatcho och Bella är bättre än någonsin och Cara Mia kommer att bli en riktig "pärla" när hon är färdig. Vi mätte henne i början av året och hon var mindre än vi trodde (103 cm), men hon hänger med dom andra utan problem.
Som det ser ut nu kommer vi inte att tävla alls i par detta året (inte ens SM), utan lägger allt krut på att få ihop ett bra fyrspann och tävla sparsamt med det.
Nu får vi hoppas att vintern inte blir värre än så här, utan att vi kan köra på med träningen och se fram emot en trevlig tävlingsvår.

Tisdagen den 25 december

Juletid!
Nu är vi mitt inne i julen och, förutom att äta en massa god mat och slötitta på TV, håller vi hästarna igång så gott det går. Lördag och söndag parkörning i ridhuset, idag tömkörning med alla fyra och i morgon blir det löshoppning med hela gänget. Omväxlande, uppbyggande och roligt arbete tycker både vi och hästarna.
Alla hästarna gick fantastiskt bra i tömkörningen idag - vi bara njöt av vilken fin form dom är i nu - alla fyra.
I morgon släpper vi alla fyra i ridhuset och löshoppar dom en och en. Det ska bli roligt för oss alla sex.
Lördag och söndag morgon blir det premiär för året med fyrspannskörning inomhus. Då ska dressyren börja trimmas på allvar med spannet, och alla ska börja hitta sina roller i teamet.
Snart är det ett nytt år....

Torsdagen den 13 december

Lucia!
Denna veckan har vi haft besök av ett par intensiva "snökanoner" på Öland. I tisdags var det bara att hålla sig hemma och inte ge sig ut på vägarna. Nu börjar vi få ordning på snön igen, och det går att ta sig ut med både bilar och hästar.
Fredag och lördag blir det lite körningar hemikring och på söndag kör vi en uppvisning med paret Freja och Picatcho i Kalmar.
Hästarna är, med tanke på årstiden, i god kondition. Pigga, glada och arbetsvilliga. Cara Mia blir bara bättre och bättre och dom övriga har inte varit i den formen dom är nu tidigare vintrar.
Först nu ska vi börja krypa in i ridhus och träna några pass i veckan. Betydligt senare än de senaste höstarna. Fortfarande går det också att brodda och köra ute på de plogade vägarna. Hoppas det håller i sig.

Tisdagen den 27 november

November är snart slut!
Nu är höstmånaderna snart slut och det lackar mot vinter. November har bjudit på ovanligt bra förutsättningar för att träna hästarna utomhus. Vi har haft ganska torrt, milt och stormfritt på Öland denna höst. Hela hösten har vi kunnat använda banor och vägar till träning. Alla hästarna går riktigt bra nu, och dom älskar sitt jobb både i tömkörning, enbet och par. Roligast av allt tycker dock alla att det är i fyrspannet. Spannet har rullat många gånger den senaste tiden och börjar forma sig till det tävlingsspann vi hoppas ha helt färdigt till våren.
Cara Mia blev helklippt för första gången i sitt liv nu i dagarna, och dom andra tre är inne på sin tredje klippning för året. Mycket päls blir det!
November har annars varit en månad med många trevliga aktiviteter. Tina har tagit del av Rolf-Göran Bengtssons enorma kunskaper, och själv har jag varit på dressyr á la Achenbach i samband med boksläpp av boken "Körning med Christer Pålsson". En bok jag har väntat på länge och verkligen rekommenderar till finsmakare inom körning (på tal om enorma kunskaper...).
Vi har hunnit med varsin omgång med influensa också - inte lika muntert!
Nu drar det ihop sig till advent med tända ljus och så småningom Lucia med uppvisningskörningar på schemat.

Fredagen den 2 november

November - mörkrets tid!
Nu har vi kommit fram till den mörka novembermånaden. Mörkt när man åker till jobbet och mörkt när man kommer hem.... 
I veckorna blir det mest tömkörning för hästarna, men dom senaste helgerna har både hästarna och vi  haft toppenroligt!! - Fyrspannet har rullat igång på allvar och nu tar vi varje tillfälle att spänna för hela gänget och ta en träningsrunda. Dom sköter sig jättebra och arbetet börjar bli vardag för både dom och oss. Vi hoppas att allt ska vara tävlingsklart till våren.
November är inte bara mörker. I morgon ska vi åka till Borgholm, äta en galamiddag tillsammans med Ölands bästa idrottare och ledare, och bara ha roligt på Ölands Idrottsgala. På onsdag visar Rolf-Göran Bengtsson bl a Tina hur man gör när man rider så bra som han, och nästa lördag drar Kusken till Flyinge för att träffa sina kuskvänner på tränaren Christer Pålssons "Boksläpp". Fullspäckat schema med trevliga evenemang. Allt för att lysa upp denna månad.

Onsdagen den 10 oktober

Oktober - tid för omställning!
Nu har vi hunnit en bit in i oktober. Den stora Skördefesten är över och Öland övergår i sin vinterlunk.
Än så länge har vi kunnat träna hästarna utomhus helt och hållet, men snart är det dags att åka till ridhus för dressyrträningen. Vi hoppas att det dröjer...
Freja och Picatcho blir bara ett bättre och bättre dressyrpar och den senaste tiden har vi kört Bella och Cara Mia en hel del tillsammans i par. Cara Mia blir bara stadigare och stadigare och Bella trivs bra med uppgiften som läromästare. Det blir en hel del tömkörning i veckorna när mörkret börjar falla om kvällarna, och det tycker både vi och alla hästarna är roligt.
Den lokala tidningen Ölandsbladet och Ölands Idrottskrets har i år igen nominerat oss till utmäkelsen "Årets Ryttare" på Öland. Det ska bli jätteroligt att gå på idrottsgala i början av november för att träffa öns idrottsfolk och de två duktiga hoppryttarna som också är nominerade till priset. Vi fick äran att ta emot priset för två år sedan men i år är det tufft motstånd till utmärkelsen. Det är hedrande att en kusk får vara med och kriga bland ryttarna.
I går damp en personlig inbjudan till Flyinge i november ner i brevlådan. Vår tränare sedan flera år tillbaka, den forne fyrspannsvärldsmästaren Christer Pålsson, släpper då sin bok om körning. Det ska bli jätteroligt att vara med vid premiären Vi är jättenyfikna och har med spänd förväntan väntat på mästarens bok länge.

Tisdagen den 25 september

Hösten har kommit!
På självaste höstdagjämingen bytte vi årstid på Öland. Från att ha haft sensommar med en dryg månads torka blev det höst med regn och kyligare luft. Varje årstid har sin charm!
Hästarna har den sista tiden fått vara lite halvlediga, med mest några utepass i veckan på vägarna, en och annan tömkörning och bara korta dressyrpass. Det syns på dom att dom trivs med tillvaron just nu. Alla fyra är pigga, glada och positiva till allt arbete och hantering.
Bella och Cara Mia fick sina tänder kollade i veckan och allt ser så bra ut i deras munnar. Det var första gången vi hade med Cara Mia till veterinärkliniken så det var en ny upplevelse för henne (lite läskigt i början - men hon lugnade snart ner sig).
Kommande helg har vi den stora skördefesten här på Öland så då håller vi oss ifrån vägarna för att inte trängas med de ett par hundra tusen besökarna i sina bilar och husbilar. Själva får vi hit några kompisar som vi ska åka runt på ön och äta gott av Ölands all goda mat tillsammans med.
Nu börjar det snart bli dags för inomhusträningen. Än så länge har vi inte behövt köra inomhus en enda gång - vi har ju haft så fantastiskt väder hela tiden fram till nu. Men fortsätter regnandet är det snart dags att krypa in i ridhuset med fyrspannet.

Tisdagen den 11 september

Fyrspannet är igång igen!
Tiden efter SM  har vi förberett hästarna för det dom egentligen ska göra. Alla fyra har trimmats för att kunna arbeta ihop i fyrspannet. Bella och Freja har taggats ner lite, och Picatcho och Cara Mia har fått arbeta tillsammans med de andra två i par för att hitta ett gemensamt tempo inför den stora uppgiften.
Så kom den stora dagen. De första två dagarna i september åkte vi, alla sex, till Vaggeryd för en träningshelg med ponnyparkuskarna. Det var jättetrevligt att träffa sina tävlingskamrater under lite mer avslappnade förhållanden än vad som gäller vid tävlingar, och även träffa dom som vi inte tävlar emot i vanliga fall. Bland annat var Malin Olsson där med vår uppfödning Cosmos. Roligt att se honom igen!
Första passet spännde vi för fyrspannet och rullade ut på banan. Picatcho och Freja gick förlöpare, medan Bella och den orutinerade Cara Mia fick gå vid stången. Dom skötte sig fantastiskt bra! Alla trivdes med sina uppgifter och gjorde allt för att visa vad dom kan. Carina Mattsson, som var tränaren för helgen åkte med och berömde alla rakriktade hästarna framför vagnen.
Vid lördagens andra pass med spannet skruvade vi åt kraven och arbetade lite mer med böjda spår. Cara Mia, som inte kan och orkar så mycket ännu, tröttnade lite efter en stund, så vi rullade ut några varv på travbanan med ekipaget igen. Dom andra tre var helt fantastiska.
Söndagens pass blev för Bella och Cara Mia att pröva hinderbanan med broar och andra svårigheter till fots tillsammans med Tina. Dom hade gjort ett så bra jobb på lördagen att dom fick stå över körningen. Kusken fick tillsammans med Freja och Picatcho ett mycket givande dressyrpass med Carina.
Glada och nöjda åkte vi hem för att trimma hästarna till att bli ännu bättre i sina uppgifter, och det håller vi på med för fullt nu.

Tisdagen den 7 augusti

Lyckat SM!
Nu har vi kommit hem och börjar komma på plats efter vårt SM-äventyr. Det är mycket att styra med före, under och efter en tävling på den nivån.
Fredagens dressyr med Freja och Picatcho gick bra. Picatcho var lite "övertaggad", hoppade lite i en ökning och strulade lite i skritterna. I övrigt gick hästarna bättre än man kan förvänta sig första gången dom gick det svåraste dressyrprogrammet som finns. Vi var jättenöjda med poängen som gör att vi är klara för nästa års SM redan nu.
I andra dagens maraton var Freja skogstokig på förstasträckan. Bella hade fullt upp med att hänga med. Bara dom inte gör av med för mycket energi redan nu - det är långt kvar, tänkte vi. Efter skrittsträckan och den obligatoriska pausen var dom minst lika "på hugget" igen. Den tuffa hindersträckan med åtta tuffa, kuperade och maxportade hinder och sugande underlag på transportsträckorna klarade vi galant. Hästarna gjorde ett fantastiskt jobb på den tunga banan och vi slutade fyra i det momentet.
Så var det dags för för den stora upplösningen - söndagens precisionskörning. Inför den avslutande grenen låg vi femma, men hade en bra bit fram till fjärdeplatsen. Med Freja och Picatcho i änden av tömmarna styrde vi in och styrde så bra att vi inte hade ner en enda boll på den knepiga banan. Felfritt på hinder, men den tuffa maxtiden klarade vi inte. Några tidsfel gjorde att vi kom fyra i den grenen också.
Totalt slutade vi femma i SM. Ett resultat som vi är mycket nöjda med, med tanke på kokurrensen av idel VM-kuskar och flerfaldiga SM-guldmedaljörer.
Nu trappas hästarna ner och får ta det lugnt någon vecka till. Sedan börjar vi tänka fyrspann på allvar, och då får Cara Mia också vara med.

Måndagen den 23 juli

Det närmar sig!
I mitten av nästa vecka bär det av till Vageryd för att köra SM, så nu har vi trappat upp träningen av hästarna. Freja och Picatcho finslipas inför dressyren och precisionen och Bella förbereds för maraton tillsammans med Freja. Vi tycker att dom går jättebra nu, och att alla tre börjar bli färdiga för det hårdaste provet dom utsatts för någonsin.
Det ska bli spännande att se hur vi står oss i den tuffa konkurrensen. Nu har anmälningstiden gått ut och bara sex ponnypar från olika delar av Sverige har klarat det krävande kvalet. Vi kommer att möta två ekipage med WM-meriter (varav en regerande Nordisk mästare) och två flerfaldiga svenska mästare. Det blir tufft men jätteroligt!
Vid Kör-SM tävlas det i alla klasser, från enbet för ponny till fyrspann för häst (tyvärr kommer inga fyrspann i år, dom tävlar nere i Europa). SM för juniorer och Young Drivers hålls också samtidigt. Alla landets elitkuskar samlas på ett och samma ställe under tre dagar. En folkfest med andra ord!
Mer om Kör-SM kan Du läsa på http://www2.idrottonline.se/JonkopingsKS-Ridsport . Delar av tävlingen kan Du också följa på webb-TV http://ridsport.qrodo.tv/ .

Cara Mia får hänga med ut ibland i par, men mest arbetar vi henne i töm och enbet. Hon börjar förstå hur hon ska göra och blir bara duktigare och duktigare. När vi åker iväg till tävligen får hon en ny kompis. Våra grannar och deras shettis har lovat ta hand om henne under SM-dagarna.

Fredagen den 29 juni

Juni lider mot sitt slut!
Efter vårens tävlingar fick hästarna en lite lugnare period på ett par veckor, men nu är träningen i full gång.
I mitten av månaden stoppade vi in alla fyra hästarna i transporterna och åkte till Vaggeryd över en helg. Kuskringen anordnade träningshelg för sina medlemmar och vi fick en möjlighet att träna våra hästar på årets SM-bana. Första dagen delade vi upp arbetet mellan hästarna. Bella och Freja fick pröva några maratonhinder, vilket dom gjorde med liv och lust!!! Picatcho agerade handledare åt Cara Mia på precisionsbanan. Dom fixade lätt felfritt inom tiden på svårklassbanan tillsammans (Fantastiskt med tanke på att det var Cara Mias första konbana någonsin!).
Andra dagen spännde vi för alla hästarna och körde fyrspann. Vi labbade och plockade om alla hästarna till platser i spannet dom aldrig gått på tidigare (Cara Mia har aldrig gått i spannet ens). Freja och Picatcho gick förlöpare och skötte sig jättebra. Bella och Cara Mia vid stången fick en lugn resa för att vänja sig vid det arbetet. Kul att köra spann igen! - det var nästan ett år sedan senast nu.
Nu fortsätter träningen för att toppa formen till SM den 3-5 augusti. Bella behöver "taggas ner" efter vårens maratonträningar och tävlingar. Det snurrar fort i skallen på den lilla heta, men fantastiska, hästen. Freja och Picatcho samkörs igen i dressyren (dom har inte tävlat tillsammans sedan i höstas). Cara Mia, som får stanna hemma vid SM, gör ständigt nya framsteg i träningen. Hon är en klok och fin liten ponny!

Måndagen den 21 maj

Framgångar!
Efter allt putsande och packande bar det i torsdags iväg till Flyinge för årets andra tävling. Bella fick följa med Freja denna gången också för att lära sig mer om att tävla. Vi startade i den lägre elitklassen för att skola in Bella inför sommarens SM-tävlingar, då vi hoppas att hon ska vara redo för dom riktigt tuffa tagen.
Flyingetävlingarna är internationella tävlingar med landets bästa kuskar och även utländska kuskar och domare på plats - alltså en riktig kraftmätning.
Inför fredagens dressyr gick hästarna väldigt bra på framkörningen, men kusken är inte riktigt nöjd med sin egen prestation inne på dressyrbanan. Nåväl, klart godkänd insats av hästarna i den grenen. Dom skötte sig jättebra med tanke på hur lite dom jobbat tillsammans.
Lördagens maraton var, som vanligt i Flyinge, en tuff resa med långa sträckor och mycket djupsand på såväl sträckor som i hinder. Hästarna var fantastiska! Allt gick enligt planen och vi vann maratonmomentet i klassen!
Söndagens precision var den svåraste bana vi någonsin kört. Många kluriga vägar som skulle köras i högt tempo. Vi kom undan med bara en boll ner. Ett av dagens bästa resultat i tävlingen. I och med det klarade vi också av det sista godkända kvalresultatet vi behövde för att kvala in till SM i precision till hösten.
Totalt blev vi tvåa och åkte hem mycket nöjda med hästarnas insatser.
Nu blir det troligen inget tävlande förän stora Kör-SM i Vaggeryd i början av augusti - men det blir desto mer tränande....  Det känns skönt att nu ha tre hästar med rutin från elitnivå att välja mellan.

Måndagen den 7maj

Fullt upp för hästarna!
Nu är det hårdträning som gäller. Efter tävlingen i Åstorp har Bella och Freja fått lite tökörning för att leda upp kroppen igen efter en tuff tävling, skrittpass och lite softa utepass på vägarna. I helgen trappade vi upp med hårdare pass, och igår gick dom först ett tufft dressyrpass på förmiddagen och sedan ett rejält intervallpass med mjölksyreträning på eftermiddagen. Dom är helt underbara! I dressyren börjar även Bella bli trygg och vi lämnar numera aldrig dressyrbanan med några stora frågetecken. Orken är det inget fel på. Fullt upp att lugna ner dom efter ett tufft konditionspass. Dom vill bara jobba mer, och mer, och mer.... Det här ser riktigt bra ut inför nästa tävling i Flyinge nästa helg.
Picatcho och Cara Mia har jobbat i par både lördag och söndag. Först ett utepass och på söndagen ett dressyrpass som avslutades med precisionskörning. Picatcho tar rollen som läromästare på allvar och visar med glädje för nybörjaren hur det ska gå till. Cara Mia är en mycket läraktig elev och tycker allt vi gör är jätteroligt! Det är fina ponnyer vi har nu - alla fyra...!
Idag var det dags för massören att känna igenom och klämma lite på hästarna. Det är bra att få en koll på statusen i deras kroppar och dom tycker det är jätteskönt!!
Efter tävlingarna i Flyinge den 18-20 maj kommer vi att göra ett tävlingsuppehåll till SM i Vaggeryd i början av augusti. I Flyinge hoppas vi också att bli färdigkvalade till dressyr- och precisions-SM i Visby i september.

Onsdagen den 2 maj

Lyckad premiär!
I helgen packade vi bil och transport fulla och gav oss iväg för årets första tävling. Med i transporten fanns (förutom all utrustning) Bella och Freja för att starta i elitklassen i Åstorp, utanför Helsingborg.
Bella har aldrig gått en full tävling, aldrig tävlat elit och aldrig i sitt liv sett ett maratonhinder (hon gick en dressyr och en precision i nationell Msv förra året). Därför hade vi inga stora förväntningar, utan såg denna tävling som en utbildningsrunda för henne.
Dressyren gick riktigt bra! Bella tyckte det var lite läskigt med domarkur mm vid första medellinjens slut och därför blev det ett litet galoppanslag i första ökningen. Sedan gick det jättebra!!! Vi klarade kvalgränsen till SM med mycket god marginal (56 str) och kom trea i klassen.
I Precisionen gjorde tjejerna ett jättebra jobb och vi slog inte ner en enda boll, trots hög fart i galopp nästan hela vägen.
Inför den andra dagens avslutande maraton låg vi trea sammanlagt. Vi planerade noga i alla hinder för att få så få tuffa högersvängar som möjligt för att göra Bellas livs första maratonrunda så positiv som möjligt för henne (bl a är vattenhindret är tufft i Åstorp och hon har aldrig sett ett vattenhinder)
Våra tjejer gjorde en underbar runda! Freja var, som vanligt, fantastisk i hinder och Bella tryckte i, plaskade genom vattnet och jobbade som om hon aldrig gjort något annat trots att det var första gången.
Vi slutade tvåa i maraton och gick också upp till en andraplats totalt. Den enda som slog oss var den flerfaldige svenska mästaren Gunlög Frost. Det kan man stå ut med!
I och med detta är vi klara med kvalet till SM i sommar. Nästa prövning blir vid de internationella tävlingarna i Flyinge om drygt två veckor. Målet där är att vi, förutom att ge Bella ytterligare rutin, ska kvala in till dressyr-SM också.
Nöjda och glada över att vi nu har tre riktigt bra elithästar (Bella, Freja och Picatcho) åkte vi hem till Picatcho och Cara Mia. Två riktigt finna hästar, dom med.

Måndagen den 16 april

Härliga tider!
Nu, när våren börjar komma igång på allvar, har vi som vanligt varit iväg och vårtränat i två dagar för Christer Pålsson. Bella och Freja fick följa med den här gången. Vi fick ett rejält kvitto på att dom två tillsammans är klara för premiären i Åstorp i slutet av månaden. Freja gick sååååå bra hela helgen! Den mer orutinerade Bella visade, med ovärderlig hjälp av världsmästaren, att hon inte behöver vara sämre hon. Att få träffa andra trevliga kuskar och deras hästar är också alltid lika inspirerande.
Lyckliga över vad våra fantastiska hästar visat i helgen vände vi hem till Picatcho och Cara Mia igen. Idag har dom också fått ett pass efter helgens vila. Dom är också två väldigt fina ponnyer...

Tisdagen den 10 april

Nu drar det igång!
Efter en tids upptrappning av träningen av hästarna på hemmaplan börjar det närma sig lite större utmaningarna.
Picatcho har visat lite ömhet i ena bogen vid hårt arbete i uppförsbackar, så han har fått ta det lite lugnt ett par veckor nu. Freja och Bella hårdkörs tillsammans. Det blir det paret som åker med till träning för Christer Pålson kommande helg och tävlingspremiären i Åstorp den 28-29 april. Dom börjar gå riktigt bra tillsammans och Bella är på väg att bli en mycket duktig maratonhäst också. Hon har aldrig tävlat i den grenen så nu blir det premiär för henne där.
Cara Mia har börjat förstå vad det är hon ska göra här hos oss. Hon jobbar på och gör allt hon kan för att åstadkomma det vi vill att hon ska göra. Picatcho får lära henne att gå i par och i tömkörningen börjar hon bli riktigt duktig. Hon är en fin liten ponny...
Det ska bli riktigt roligt att komma iväg på Christer-träning igen och se vad vinterns uppbyggnad har gett för resultat.

Måndagen den 12 mars

Upptrappning!
Nu är upptrappningen av träningen inför tävlingsstarten i slutet av april i full gång. Hästarna fick ta det lite lugnt ett par veckor i februari (bara ett par pass i veckan), men nu är det hårdkörning som gäller.
Våren har kommit så nu är snart all snö borta. I söndags bar det av till ridhus för tömkörning av Bella och enbetsvagn för Cara Mia. Det var ett tag sedan hon drog vagn nu, men hon hade inte glömt hur man gör. Hon är en fin liten ponny! Bella trummade, som vanligt, på som en Duracelkanin. Hon är en fin liten ponny!
Picatcho och Freja fick ett rejält kondisionspass ute i terrängen. Efter denna vinterns goda förhållanden är det svårt att få dom trötta - dom vill bara springa mer, och mer, och mer - fortare, fortare och fortare! Det är roligt att se hur glada alla hästarna är åt sitt arbete.
Förra helgen var kusken iväg på en första träff för landets ponnyparkuskar. Vi hade såå trevligt hela helgen! Många problem och möjligheter bollades hej vilt i gänget och vi skrattade mycket. Det här utbytet kommer att fortsätta. Trevligt att träffa sina medtävlare under mer avslappnade förhållanden än vid tävlingar. Det är alltid nyttigt och givande att utbyta erfarenheter med likasinnade.

Onsdagen den 22 februari

Det töar!
Efter två rejäla "snökanoner" över Öland börjar nu våren göra sin entré. De senaste dagarna har snötäcket minskat med en dryg halvmeter och nu är det bara den dryg decimeter kvar. Vägarna består dock av en blandning av blankis och ren asfalt, så hästarna får ta det lugnt några dagar för första gången den här vintern. Dom tar nog ingen skada av några dagars vila från sele, pisk  och töm. Dom har ju aldrig varit så bra som nu!. Under tiden finns det alltid seldon och annan utrustning som ska putsas, smörjas och anpassas, så det skadar inte för kusken heller att få några träningsfria dagar. Snart är det dags för upptrappning av träningen inför tävlingspremiären i slutet av april.
Kusken har varit på en mycket trevlig tvådagars körkonferens i Flyinge. Clinic och lång diskussion med en av världens absolut bästa hästkarlar, Tjeerd Velstra från Holland. Det är alltid mycket givande och inspirerande att få höra dom bästa berätta! Därefter konstruktiva programpunkter om doping, körningens förutsättningar och framtid mm.
Mingelkväll med Ridsportförbundet om hantering av media, sponsorer och opinionsbildning var också en givande aktivitet förra veckan. Vi börjar ju få lite mer uppmärksamhet numera, så det gäller att hålla goda kontakter med omvärlden.
I morgon kommer jag att visa bl a tömkörning hos min klubb, Ölands Ryttareförening. Det är första gången någonsin på hemmaplan (man blir aldrig profet i sitt hemland)..... Det är jätteroligt att även Ölänningar äntligen börjar visa intresse.

Måndagen den 11 november

Vintern har kommit!
Nu har vi, till sist, fått vinter på Öland. Snökanonen fixade ca 40 cm nysnö i förra veckan ovanpå den decimeter vi redan hade sedan en vecka. Som väl är har det varit kallt hela tiden så snön är lös och fin. Det går utmärkt att brodda och köra hästarna på vägarnas packade snö och tömköra i lössnön, så hästarna får gå för fullt.
Cara Mia blir bara bättre och bättre. Hon är en klok liten ponny som vi börjar få stora förväntningar på. Dom andra tre hästarna har byggt så mycket styrka under hösten och vintern att vi verkligen ser fram emot den kommande vårens tävlingar.
Kommande helg bär det av till Flyinge för Ridsportförbundets körkonferens. Clinic och föreläsning med Tjeerd Velstra (världsmästare i fyrspann och legendarisk lagledare för världens bästa körlandslag under många år, det Holländska) ska det bland annat bli. Det ska bli roligt att träffa alla domare, tränare och kuskar från hela landet under mer avslappnade former än på tävlingsplatserna.
Nästa vecka blir det "Kommunikationsdag" och uppstart på 100-årsjubileet i Växjö med Smålands RF, och årsmöte i min klubb. Det är mötenas tid. I början av mars kommer vi ponnyparkuskar att träffas för första gången för oss själva för utbyte av erfarenheter och planering för framtiden. Det ska bli roligt!

Måndagen den 11 november

Lycka hos oss, och i Ridsporten - och kaos hos sportredaktionerna!
Det omvälvande beskedet att Rolf-Göran Bengtsson överlägset vann Jerringpriset  i måndags har skapat mycket turbulens kring ridsporten. Något som vi hoppas ska utmynna i ett nytt tänk inom svensk sportjournalistik. Grattis Roffe! - En bättre förebild för svensk Ridsport finns inte, och har inte funnits på väldigt länge.
Alla våra hästar går riktigt bra nu. Vi har varit i ridhus och trimmat ett par gånger i helgen, och nu går det fortfarande att köra på vägar och banor hemma, så vältränade är dom! Nu hänger det på kusken hur det kommer att gå på  tävlingarna till våren.
I mitten av april ska vi mönstra och träna ekipaget för Christer Pålsson igen, och ett par veckor senare är det tävlingspremiär i Åstorp. Tråkigt att det är nästan tre månader kvar....

Måndagen den 9 januari

Det nya året!
Nu har vi kommit en bit in på det nya året och vi har fortfarande inte sett någon snö på Öland. I mellandagarna har vi premiäråkt till ridhuset ett par gånger med hästarna och tömkört. Alla går jättebra just nu och det märks att vi har kunnat hålla dom igång för fullt hela tiden denna vinter.
Den senaste dryga veckan har Cara Mia åkt först till ridhuset för tömkörning (hon var jätteduktig), nästa dag kom hovslagaren (lite stökigt), sedan en resa till träningsslingan för parkörning i fart med Picatcho (hon var jätteduktig igen), ett tömkörningspass hemma (hon var jätteduktig igen...) och till sist, idag, blev det ett enbetspass hemma. Många nya prövningar för hennes skalle, men den ser ut att hålla för det mesta. Hon utvecklas och blir bara bättre och bättre. Vi har stora förhoppningar på den lilla damen.
Bella är i toppform nu och är nu en fullfjädrad reserv och eventuell inhoppare inför årets tävlingar. Hon har blivit så mycket starkare och bättre. 
A-laget Freja och Picatcho kommer att bli riktigt bra i år, deras första "riktiga" tävlingsår i elitklass tillsammans, om dom fortsätter att utvecklas som dom gjort den senaste tiden.
Tävlingsterminen börjar ta form. Som det ser ut nu kommer vi att tävla med par i Åstorp den sista helgen i april, Flyinge i mitten av maj och SM i Vaggeryd första helgen i augusti.
I höst, efter SM, får vi se om det blir par eller fyrspann. Trots att vi har tre hästar på högsta nivån måste vi "starta om" från lätt klass med dom i ett spann enligt kvalificeringsreglerna. Vi får se hur vi gör.....
Vi önskar alla läsare av Dagboken en God Fortsättning på det nya året!

Onsdagen den 21 december

Cara Mia blir kvar!
Nu är det klart - Vi har köpt Cara Mia. Licens och boxskylt är klara, så nu hör hon riktigt hemma hos oss. Hon har visat sig vara en riktigt bra ponny som är ett starkt förlöparämne. Nu tränas hon regelbundet i enbet och par och det börjar bli vardag för henne. Picatcho är en utmärkt läromästare till henne i paret. I vinter ska hon trimmas i styrka och form så att hon kan gå med i spannet redan till våren.
Det är underbart att kunna hålla alla hästarna igång för fullt ända fram till jul. Grusbana och vägar är fortfarande jättebra att köra på. Hoppas det håller i sig länge. Det blir inget jullov för hästarna, men med lite morot och knäckebröd kan dom också få lite julstämning.

Vi önskar alla läsare av dagboken en riktigt God Jul!

Måndagen den 5 december

Fortfarande drägligt!
Vintern har ännu inte tagit sitt grepp över Öland så än så länge går det att träna hästarna ute på vägarna och på grusbanan.
I går var det premiär för Cara Mia i par. Efter några enbetspass i veckan blev det Picatcho som fick vara handledare på andra sidan stången vid premiärturen i par. Efter en sväng ute på vägen tog vi några varv på grusbanan. Hon skötte sig utmärkt hela vägen och tog i och drog vagnen som om hon aldrig gjort något annat. Den rutinerade Picatcho hade fullt sjå att hänga med (se bild). Hon är en fin liten häst, Cara Mia....
Vi var framför allt spända på att se hur hon såg ut bredvid en av de större hästarna. Picatcho är ju maxad och Cara Mia något mindre än alla dom andra. Tina tyckte dom såg bra ut tillsammans, så storleken ser inte ut att var något problem heller. Än så länge stämmer det mesta med henne. Hon är ett riktigt bra förlöparämne till spannet.

Måndagen den 28 november

Stormen är över och Cara Mia är i vagn.
Nu har vi överlevt den värsta stormen sedan Gudrun och per. Berit hette den visst... Vi kom lindrigt undan den här gången med bara sju timmars strömavbrott och inga större skador på hus och hem.
Hästarna har jobbat på den sista tiden. Vi har ju haft tur med väglaget, så det går att jobba på på vägarna och hemma på banan. Bra att man kan hålla kondisen uppe så länge som möjligt innan vinterns inomhusarbete och isgator.
Cara Mia, som kom till oss för en och en halv vecka sedan, har blivit tömkörd några gånger och idag var det dags för premiärturen i vagn (se bild). Hon är en trevlig liten fyraårig ponny! Hon har visat god vilja och kapacitet i allt arbete vi har gjort hittills och trivs väldigt bra i vår lilla flock i hagen. Kommande helg kommer vi nog att sätta henne i par med Freja för att se hur hon ser ut tillsammans med våra hästar. Hon är ju lite mindre än dom andra (104 cm) så det ska bli spännande att se om hon räcker till i storlek när hon kommer i vagn tillsammans med dom. Vi hoppas att det blir bra för hon är, som sagt, en trevlig liten ponny!

Måndagen den 14 november

Ny häst på gång!
I veckan kommer vi att hämta hem en ny häst på lån under en tid. Vi ska se om Cara Mia är något att bygga på tillsammans med våra hästar. Hon är ett fyraårigt sto, kvalad i trav, som är av samma typ som dom andra. Det ska bli spännande att se vad hon kan visa under den månad vi ska prova henne. Vi hoppas.....  Du ser Cara Mia på dagens bild.
Vi har även skaffat oss kontakter som söker lämpliga hästar i Holland. Vi har nu damsugit den svenska marknaden och (om Cara Mia inte är det vi söker) måste kolla vad som finns utanför landets gränser. Vi kan konstatera att den svenska aveln av shetlandsponny inte tycks rikta in sig på sporthästar. Bella har holländsk stam, och Freja är också till hälften holländare.
I morgon, tisdag, är det dags för den årliga kontrollbesiktningen av hästarna. Tänder, muskler mm på alla hästarna ska gås igenom av veterinärer och massör vid ATG-kliniken i Kalmar. Vi brukar göra en sådan koll ibland för att se om det är något vi behöver tänka på i träningen av respektive häst under vintern.
Picatcho känns helt återställd i sin bog och börja jobba för fullt igen. Freja och Bella får jobba omväxlande i enbet och par. Som väl är har vädret varit så gynnsamt att det fortfarande går att träna hästarna utomhus hemma. Det är skönt att fortfarande kunna dra ut på ett riktigt fyspass med paren och kunna köra och tömköra hemma på banan.

Tisdagen den 1 november

Mörker!
Nu har vi ställt om klockan och kvällarna är hemskt mörka - det är november.
Arbetet med hästarna går in i en långsiktig fas med sikte på nästa tävling - först om ett halvår. Bella och Freja får gå en hel del i par tillsammans. Picatcho har visat lite ömhet i en bog, så han får vila sig lite och genomgå närmare kontroll av massör och veterinär. Än så länge kan man köra på banorna hemma, men snart blir det att fara iväg till ridhuset några gånger i veckan.
Ellen, som vi lånat hem på prov, är en pigg ponny med lust att arbeta. Hon är väldigt social och vill hela tiden ha uppmärksamhet. Nu när vi har provat henne i tömkörning och körning under en dryg månad har vi kommit fram till att hon tyvärr inte är den ponny vi söker. Det kommer att kännas tungt att lämna tillbaka henne, men hon kommer att skilja sig för mycket i typen från våra övriga hästar i spannet. Synd på  en häst med så bra "skalle" som hon har. Vi letar därför vidare efter en häst som uppfyller alla våra krav.

Måndagen den 17 oktober

Lyckad helg i Åstorp!
I helgen bar det iväg till Åstorp, strax utanför Helsingborg, för årets sista tävling. En underbar tävlingsplats som bl a arrangerat VM för några år sedan. Picatcho och Freja gjorde sin andra start någonsin i elitklass.
Starttiden för första dagens dressyr var inte den bästa tänkbara. Klockan 08.10, när vi startade först av alla, var fortfarande gräset vitt av frost. Framkörningen skedde på fast grusbana, så hästarna blev lite konfunderade när vi helt plötsligt kom in på den mycket tunga och hala gräsbanan.
Trots detta gjorde vi ett bra jobb tillsammans i det svåra programmet. Man testade ett för klassen nytt program, och hästarna skötte sig mycket bra, trots den tidiga morgonen på den tunga banan.
Efter dressyren var det dags för precisionen. Vi kryssade igenom banan utan några större problem. En boll ner (som vanligt kuskens fel) och drygt tre sekunder för långsamt för det tuffa tempot. Klart godkänt.
Söndagens maraton bjöd först på en vacker tur på på en dryg mil på fina, backiga, grusvägar i de skånska skogarna innan det var dags för hindersträckan. Vi hade bestämt att inte köra på så hårt denna gången. Dels med tanke på incidenten i Vaggeryd vid vår förra tävling, och dels att vi inte haft någon vagn att trimma tillräckligt hårt inför denna tävling. Allt gick enligt planen. Hästarna trummade på genom hindren med sprudlande glädje och när vi kom i mål var dom knappt svettiga. Dom hade gärna gått ett varv till i hindren.
När resultaten kom blev vi mer än glada. Dressyrpoängen räckte med god marginal för kval till SM nästa år. Vi vann maraton i elit - igen.
Den sammanlagda segern gick till den flerfaldige svenska mästaren Gunlög Frost. Men - vi var bara 0,39 straffpoäng efter. Marginalen är mycket liten. Om vi hade kört två sekunder snabbare i ett maratonhinder, eller en sekund snabbare i precisionen, eller fått ett poäng till på någon rörelse i dressyren hade vi vunnit klassen totalt före Gunlög. Nu gjorde vi inte det, så Gunlög blev den vädige segraren.

Onsdagen den 12 oktober

Putsa - packa, putsa - packa!
Nu är det dags att förbereda sig för tävling igen. På fredag bär det iväg för en tvådagars elittävling i Åstorp, utanför Helsingborg. Som vanligt är det mycket som ska förberedas och packas inför resan. Den här gången tar vi bara med oss Freja och Picatcho, så nu ska allt in i en bil och transport. Två vagnar, dubbel uppsättning selar mm, mm.
Några större förhoppningar om placeringar har vi inte. I klassen tävlar en flerfaldig svensk mästare och välmeriterade enbetsekipage. Det vi siktar på är att klara kvalgränsen till nästa års SM, och därmed bara ha ett kval kvar till nästa år. Hästarna går bra just nu men man testar ett svårare dressyrprogram på denna tävling, så man vet inte....
Bella och Ellen får stanna hemma och ha ledigt en helg. Efter tävlingen ska vi börja testa Ellen på allvar. Hon är en mycket pigg ponny som älkar att jobba. Vi har kört henne några gånger i enbet men snart ska vi se hur hon fungerar i par med Freja.

Onsdagen den 5 oktober

Festen är över!
Skördefesten är över för detta året. Fler besökare än någonsin i det vackra vädret. Själva tog vi ledigt från hästarna en hel dag för att fira och ta del av allt festligt som händer på Öland dessa dagar.
Tillbaka till vardagen igen har vi tränat på. I söndags testade vi Ellen, den häst vi har hemma på prov, i vagn för första gången. Ett enbetspass för att testa av hur hon fungerar. Hon skötte sig mycket bra. Än så länge har hon visat att hon mycket väl kan vara den häst vi letat efter.
Picatcho och Freja trappas upp inför årets sista tävling, och Bella bygger vi vidare på. Hon ska stärkas under vintern för att vara färdig för svårare uppgifter under nästa år.
Anmälningstiden för Åstorp 15-16/10 har gått ut och det står klart att det bara är två parkuskar anmälda i elitklassen. Flerfaldige svenska mästaren Gunlög Frosth och vi får därför, tråkigt nog, troligen tampas med dom som bara kör en ponny. Inga rosetter att räkna med denna gång, men en bra träning och en möjlighet att klara ett kval till SM nästa år gör att det kommer att bli jätteroligt att åka till Skåne nästa helg.

Tisdagen den 27 september

Skördefestvecka!
Nu nalkas den stora Skördefesten på Öland. Till helgen invaderas ön av hundratusentals besökare som kommer hit för att äta gott, roa sig och ta del av alla de hundratals aktiviteter och utställningar som pågår under tre dagar. Roligt, tycker vi!

Ellen har kommit!
I lördags fick vi hem en häst som vi ska prova i en månad. Ellen har, enligt Tina som tömkört henne de första dagarna, så här långt gjort ett gott intryck. Vi hoppas att hon kan passa ihop med de andra hästarna i spannet. I helgen ska vi sätta hene i vagn för att se hur det fungerar. Det är Ellen som är på bilden.

Och vagnen...
Vi fick också äntligen hem maratonvagnen som varit hos Drive Out Hästvagnar www.driveout.se på reparation efter incidenten på tävlingen i Vaggeryd. Nu är den rak och fin igen i både framaxel och stång. Freja och Picatcho fick en tur med den direkt efter hemkomsten. Oj, vad glada dom blev. Fullt upp för kusken på galloppsträckorna - dom har saknat det jobbet och var överlyckliga. I dag fick det bli ett dressyrpass för att få lite ordning på det igen.

Tisdagen den 20 september

Träning med mersmak!
I helgen har vi äntligen varit iväg och tränat för Christer Pålsson igen. Två dagars hårdkörning i par för världsmästaren.
Första passet gick Freja och Bella. Mest för att göra en bedömning av hur vi ska gå vidare med Bella under vinterns träning, så att hon blir en fullfjädrad tävlingshäst nästa år. Hon kommer att bli fantastiskt bra när hon är färdig! 
Resten av helgen ägnades åt Picatcho och Freja. Vi höjde ribban och skruvade upp ett snäpp på det paret som redan i år gjort så fantastiska resultat (läs mer i "Tävlingsåret 2011"). Dom har aldrig gått så bra tillsammans i dressyren som denna helgen! det bådar gott inför årets sista tävling i Åstorp om knappt en månad - och framför allt nästa år.

Nya hästar på gång!
Vi har tittat på flera hästar den senaste tiden, men det är svårt att få tag i någon som uppfyller alla våra krav. Det är mycket som ska stämma med de hästar vi redan har.
På lördag får vi hem en häst på prov under en tid. Vi hoppas att Ellen kan bli den som kompletterar våra hästar i fyrspannet, och vi ser med spänning fram emot hennes ankomst. Samtidigt fortsätter arbetet med att analysera filmer på andra hästar vi fått tips om.

Måndagen den 12 september

Dags för träning!
Hästarna är i full gång igen efter att har fått ta det lite lugnare i augusti.
Kommande helg är det träning för Christer Pålsson som gäller. Både Bella, Freja och Picatcho får åka med. Vi kommer att testa vilken parkombination vi ska satsa på i dressyren för framtida uppgifter. Det är svårt, när man har tre så bra hästar, att komma fram till vilken kombination som är bäst.
I maraton är Freja och Picatcho, efter årets framgångar, det givna paret och i precision kommer Freja och Bella att bli ett lysande par ihop.
Anmälan till Åstorp i mitten av oktober är gjord. Vi tar bara med Freja och Picatcho för att tävla elitklassen där, så nu gäller det att ladda upp dom och sig själv för årets sista tävling.
Vi söker fortfarande en häst att komplettera med för att få ihop ett riktigt bra fyrspann. Vi åker runt i södra Sverige på lediga stunder och tittar på hästar och kommer under hösten att testa någon eller ett par ponnyer.

Måndagen den 22 augusti

Mycket har hänt - Mycket på gång!
Nu har Erina lämnat Hjältäng och oss på Ölandskusken för gott. Erina var den första shettisen vi köpte, och hon kom till oss för sju år sedan. Hon har hjälpt oss hela vägen från debut i körning till och med segrar i den svåraste nationella klassen (ca 800 träningspass har vi gjort tillsammans). Dessutom har hon, sedan hon kom till oss, fått ett föl (Cosmos) som nu visat framgångar på såväl tävlingsbanan som på utställning. Vi önskar Helen, som nu har tagit hand om Erina, stor glädje över att ha en underbar ponny och lycka till i framtiden!
Nu har vi alltså bara tre ponnyer kvar. Efter tävlingen i Vaggeryd har dom fått halvsofta lite, och vi har bara hållit dom igång med några pass tömkörning och enbetskörning i veckan. I fredags testade vi av Freja och Picatcho i par. Det var så regningt så vi åkte till ridhuset. Dom gick helt fantastiskt bra tillsammans!
Bella har vi haft i ett år nu, och hon har ju debuterat i Msv dressyr och precision i par i år, gick samma dag sitt första enbetspass hos oss (kanske någonsin - vem vet?). Vi har bara kört henne i par och tömkörning under detta året. Tror ni det var några problem? - inte då, hon travade på som om hon inte gjort något annat än att gå i enbet.
Nu till den stora nyheten! - Kusken har troligen inte tävlat färdigt för i år. Som det ser ut nu åker vi till Åstorp för att tävla i elitklass den 15-16 oktober. Denna tävling har kommit in sent i terminen. Vi hade inte räknat med att tävla mer i år, men nu blir det förhoppningsvis så.
Innan dess blir det naturligtvis träning för Christer Pålsson - det var alldeles för länge sedan sist.

Måndagen den 1 augusti

Vin och vatten i Vaggeryd.
Under tiden vi fått rapporter om monsunregn på Öland stack vi till Vaggeryd i fyra dagar för årets sista tävling.
Bella, som gjorde sin första tävling någonsin, gjorde tillsammans med Picatcho en mycket bra debut. Tvåa i fredagens dressyr i den svåraste nationella klassen gav mersmak inför fortsättningen.
Lördagens maraton med vinnarparet Picatcho och Freja blev en dramatisk historia. De två första hindren gick bra och nästan helt enligt planen. I tredje hindret tänkte Freja gå på fel sida om en tall. Det blir inte bra om hästarna hamnar på var sin sida om ett träd i full gallopp, men kusken lyckades avvärja i sista sekund. Följden blev att vi smällde i trädet med vagnen så att tallbarken rök omkring oss. Kusken flög som ur en katapult, men landade som väl var i vagnen igen - det var nära ögat... (efteråt upptäckte vi att framaxel och stång hade krökt sig så att ena framhjulet pekade ett par cm utåt)
Hinder fyra gick jättebra, men i femman blev det kris igen. Picatcho tyckte inte om en stor plastkossa (incidenten finns på bilden) som stod inne i hindret, så han skyggade lite och vi kom på fel sida i en port. Kusken upptäckte inte felet förän det var för sent att rätta till - och så var den dagen förstörd. Uteslutna ur maratonmomentet gick hästarna genom sista hindret på ett lysande sätt.
Utan chans till placering i klassen inför söndagens precision fattade vi beslutet att Bella skulle få chansen att debutera även i denna gren. Hon har aldrig, ens på träning gått mellan koner, så varför inte ge henne övning i detta när tillfälle gavs. Tillsammans med Freja gjorde hon även här en lysande runda. Kusken slarvade ner två bollar, men det var inte hästarnas fel. Trea i klassen och höga mungipor på kusk och groom.
Nu vet vi att vi har tre riktigt bra hästar att träna till att bli ännu bättre till nästa år.

Måndagen den 25 juli

Dags för tävling igen!
Nu har vi försökt blanda semester med träning av hästarna någon vecka. Lata dagar på stranden i Köpingsvik har varvats med tömkörning och körning hemma.
Erina har kommit hem igen. Hon har varit iväg på utställning och fått de bedömningspoäng hon behöver för att bli brukschampion. Därför har hon varit hos Malin Olsson i Målilla några veckor. Hon är till salu, och denna veckan kommer det spekulanter för att titta på henne. Det är blandade känslor när man ska sälja sin favorithäst.....

På torsdag åker vi till Vaggeryd för en tredagars fulltävling. Den här gången kommer vi att ta med tre hästar. Freja och Picatcho har redan visat vad dom går för med seger i nationell dressyr och totalt i Flyinge, och seger i elit maraton i Bergs. Den här gången kommer vi dock att debutera Bella i dressyren. Hon har aldrig i sitt liv tävlat i körning, så vi kör bara den svåraste nationella klassen för att testa henne. Det ska bli riktigt spännande att se hur våra två minst rutinerade (vi kör henne tillsammans med Picatcho) hästar klarar av dressyrprovet. Dom har bara gått ett fåtal gånger tillsammans på träning hemma också.
I maraton och precision kör vi Freja och Picatcho som vanligt. Picatcho har visat i sina två första rundor i dessa grenar att han, tillsammans med rutinerade Freja, är ett lysande par.
I klassen ingår också DM för Smålandsdistriktet. Vi hoppas kunna försvara den titeln från förra året.
På YouTube kan man nu se filmklipp från tävlingarna i Bergsför två veckor sedan. Dressyren finns på http://youtu.be/1HcEDeFotfw och precisionen på http://youtu.be/MGORToIa490 . Tyvärr finns inga klipp på oss från maratonen, som vi vann där.
Nu återstår bara att putsa och packa, putsa och packa, putsa och packa............

Måndagen den 11 juli

Hemma igen!
Så har vi varit i Bergs och tävlat i elitklass i dagarna tre. Kusken, Picatcho och Freja.
Dressyren gick sisådär. Kusken kunde ha gjort bättre ifrån sig, så vi missade SM-kvalgränsen med futtiga 1,67 poäng. Nu hinner vi inte kvala in till detta året, men det blir fler SM i framtiden.
Maratonkörningen gick desto bättre! Vi vann för första gången en maraton - och det i elit - och dessutom i konkurrens med ett mycket rutinerat enbetsekiage!
Precisionen var av mindre betydelse, så vi körde en träningsrunda där fyra bollar rök.
Huvudsaken var att hästarna gjorde en fantastisk helg! Picatcho gjorde sin andra fulltävling någonsin - med tanke på det var det en fantastisk prestation. Han och Freja tuffade på i vatten, backar och kullar så det bara rök om det.
SM-kvalmissen gör att vi troligen kommer att köra nationell klass och debutera Bella i dressyren i Vaggeryd om tre veckor.

Tisdagen den 5 juli

Dags att packa igen!
Kommande helg drar vi iväg till Götene (några mil norr om Skara) för årets andra tävling. Vi kör elitklassen vid Bergs hk:s tävlingar. Picatcho, Freja, selar, vagnar och allt annat åker med. Det enda som blir kvar hemma är Tina och Bella. Lena A har lovat grooma i år igen - hon bor ju i Skaraborg, så resan blir ensam för kusken.
Förberedelserna är i full gång. I torsdags var det mjölksyra/intervallträning i sand, fredag bröllopskörning i Byxelkrok, lördag och söndag dressyrtrimmning och idag lite skojig körning ute i skogen. I morgon blir det ett hårdpass tömkörning. Nog får dom gå, krakarna.
Nu återstår att putsa, packa, putsa, packa, putsa, packa.......
På torsdag morgon bär det iväg - Hoppas det går lika bra som i Flyinge sist.

Torsdagen den 23 juni

Mitt i sommaren!
Nu stundar midsommar och Öland invaderas av glada firare. Själva ska vi också ta ett par dagar ledigt från hästarna och fira helgen tillsammans med goda vänner, men vi blir naturligtvis kvar på Öland.
Erina har åkt till Målilla för att bli utställd tillsammans med sin, numera vuxna, avkomma Cosmos. Malin håller henne igång och ska ställa ut henne den 3 juli.
Nu har vi bara tre hästar kvar hemma, och söker med ljus och lykta efter en ny häst. Det är mycket som ska stämma. Storlek, färg, typ, gång, temprament mm måste passa ihop med våra hästar om det ska bli ett bra fyrspann. Inte lätt att hitta någon som uppfyller alla kraven - men någonstans därute finns just den hästen!
Nu växlar vi paren med Picatcho, Freja och Bella så att dom får gå med varandra alla tre. Varvat med enbet och tömkörning ska dom trimmas till kommande tävlingar. Nästa tävling är om två veckor. Då ska dom vara ännu vassare än i Flyinge för tre veckor sedan.

Måndagen den 13 juni

Uppståndelse!
Veckan efter Flyingetävlingen har varit rolig med all uppmärksamhet. Media har, såväl lokal som rikspress,  uppmärksammat våra framgångar.
Hästarna rullar på som vanligt. Picatcho och Freja hade så roligt förra helgen att dom fortsätter pinna på i bästa stil. Bella fick gå i par med Freja igår, det var länge sedan, och dom gick jättebra tillsammans som vanligt.
Erina ska åka till Malin, som tagit över Erinas avkomma Cosmos sedan ett par år, ett tag. Erina och Cosmos ska visas på utställning i juli. Vi hoppas att hon ska kunna få tillräckligt med poäng för att bli brukschampion. Tävlingsmeriterna har hon ju med råge.
Nu börjar förberedelserna för nästa tävling. Det är anmält och klart för elitklassen vid Bergs Hästklubbs tävlingar i Götene den 8-10 juli. Det blir bara Freja och Picatcho som får åka med dit också. Nu ska det trimmas!!!

Tisdagen den 7 juni

Vi vann i Flyinge!
När resultaten och hindertiderna äntligen blev klara visade det sig att det blivit något fel i redovisningen av den tid vi hade i sista hindret. Man hade råkat skriva in 48 sekunder i stället för 38.
Detta gör att vi fortfarande var trea i maraton, men i det viktigaste av allt - totalresultatet - passerade vi Sofia och blev totalsegrare i klassen!!!!!
Tråkigt för Sofia som fick ta emot förstapriset på tävlingsplatsen innan felet upptäcktes, men desto roligare för oss att veta att vi tagit åter en seger i Flyinges tuffa tävling.
Tror ni att vi är glada???!!!

Måndagen den 6 juni

Tävlingspremiär!
I helgen bar det iväg till Flyinge för årets första tävling. Efter förra årets problem stod det klart att vi måste inleda året med en kvalificerande tävling på nationell nivå innan det blir elit.
I fredags morse gav vi oss iväg med ekipaget på bilden. Det är mycket som ska med: Freja, Picatcho (vi tog bara med två hästar den här gången), två vagnar, fyra selar, all annan utrustning, foder mm, mm. Det blir ganska fullpackat i bil och trailer.
Tävlingen var en tvådagars. På lördagen skulle det köras dressyr och precision. Framkörningen var bara en stor njutning. Hästarna skötte sig så bra att bara det hade räckt för att rädda helgen. När vi kom in på banan blev det (som det alltid blir) inte helt perfekt, men de tre domarna tyckte att det var tillräckligt bra för att vi skulle vinna klassen.
Direkt från dressyren till precisionsbanan. Picatcho har aldrig tävlat i den grenen och vi har egentligen bara tränat det här paret med koner och dressyrvagn en gång i höstas. Utgången var därför osäker. En fantastisk runda i ganska hög fart med bara en nedtrillad boll blev resultatet. Trea i den grenen var över förväntan! Efter första dagen hade vi den sammanlagda ledningen i klassen.
Söndagens maraton var en (som alltid i Flyinge) mycket tuff bana. Drygt 15 km, delvis i djup sand och sex hinder som innehöl djupsand, vatten och många andra klurigheter.
Picatcho har aldrig i sitt liv sett ett riktigt maratonhinder. Han var med för att lära sig och få en positiv upplevelse av sporten.
Därför öppnade vi, som vi tyckte, lite halvlugnt i första hindret. Vi var snabbast i klassen i ettan?! Sedan åkte vi med lätthet igenom alla hinder med två jättelyckliga hästar framför vagnen och två jättelyckliga människor i densamma. Hästarna forcerade vatten, broar, skarpa svängar och andra svårigheter som om dom aldrig gjort något annat. Dock satsade vi inte på att bli snabbast, utan på att ge hästarna en behaglig resa. Dom var fantastiska!!!!!!!!!! 
Vi blev trea i maraton med en debutant i paret.
Totalt slutade vi tvåa. Sofia Welander från Skåne slank knappt förbi oss i sammandraget med sitt rutinerade par.
Ni ska tro att det var en lycklig kusk, och en minst lika lycklig groom, som när väl resultatet kom (sju timmar efter vår klass var avslutad) rattade hem i försommarkvällen och natten.

Lördagen den 28 maj

Superhelg!
Idag och i morgon är det hårdträning som gäller. K-G Svensson är här! Tina tömkörde Bella först, och fick många användbara tips och råd av mästaren.
Picatcho och Freja (som ska tävla i Flyinge nästa helg) fick ett pass i par med en del nytänk, tips och förändringar. Dom gick kanonbra!!!
Nu kör vi dom andra två också, sa K-G, och då blev det så!
K-G kände själv också på Bella och Erina, för att få en uppfattning inför morgondagens fyrspannsträning.
Efter lunch var det sedan dags för en tömkörningsclinic med K-G. Det är alltid lika imponerande att se landets idag troligen bäste tömkörare hantera olika hästar. Vi har sett det förr, men upphör aldrig att imponeras!
I morgon är det, som sagt, dags att mönstra fyrspannet.

Måndagen den 23 maj

Nu drar det ihop sig!
Träning, träning, träning - det enda sättet att nå resultat. Nu vässar vi Freja och Picatcho. Freja gick så bra i dressyren igår, så vi kunde inte hitta på något som gick att göra bättre med henne. Picatcho vill inte vara sämre han, så han börjar också jobba på riktigt bra. Varje pass av olika träning är en riktig fröjd med det paret just nu.
Erina och Bella får lite friare arbete i par nu. Bella får smälta allt hon varit med om och lärt sig det senaste halvåret, och Erina går runt på rutin. Mest blir det lite trav- och galopprundor på skogsvägar med det paret.
Kommande helg ska vi passa på att träna för K-G Svensson, när han ändå är i trakten. Det blir tömkörning, ett pass med tävlingsparet och ett pass med fyrspannet. Det gäller att passa på när det kommer någon som verkligen vet hur det går till till den här landsänden. Det blir en bra slipning inför nästkommande helgs tävling i Flyinge.
Picatcho har fullt upp med att värja sig i hagen. Det ena stoet efter det andra uppvaktar honom livligt. Han älskar ju att stå i centrum, men ibland kan det bli lite för mycket. Tur att dom brunstar nu, så vi slipper det när det blir tävlingsdags.

Måndagen den 16 maj

Anmäld!
Nu har vi anmält oss till årets första tävling. Flyinge den 4-5 juni. Det ska bli roligt att komma igång och tävla igen. Som det ser ut nu tar vi bara med oss Freja och Picatcho till alla tre grenarna. Bella får vänta ett tag till med sin tävlingsdebut, och Erina får bli reserv om något oförutsett händer innan tävlingen.
Därför har vi börjat trimma Freja och Picatcho tillsammans på riktigt - nu ska allt på plats. I helgen blev det ett rejält fyspass med hinderträning, och ett krävande dressyrpass. Dom är såååå pigga och älskar att jobba.
Erina och Bella får också jobba på med galoppvändor och dressyr i enbet, par och tömkörning. Bella börjar bli riktigt duktig, och Erina är ju en rutinerad läromästare.
Fyrspannet plockar vi fram för träning sista helgen i maj, när K-G Svensson kommer på besök till Ölandskusken.

Måndagen den 9 maj

Hemma igen!
Nu har vi haft sommar i snart tre veckor. Först en vecka hemma, sedan en vecka på Kreta (när ni inte hade sommar i Sverige) och sedan ytterligare en vecka hemma igen. Lyckad tajming - Kan man stå ut med.....
Nu är vi i alla fall lyckligt hemma igen och hästarna får, efter en välbehövlig vilovecka, röra på benen igen. Gräsbete varvas med varierad träning. I helgen körde vi kondis och mjölksyreträning med alla fyra. Freja och Picatcho (årets blivande maratonpar) kutar på som attan i svängar och på rakorna. Tur att dom är så lydiga! Tina har fullt upp med att hålla i sig där bak.
Erina och Bella fick också lufta ur lungorna i ett för dom högt tempo. Dom kommer troligen att vara lite reserver i år, och får kanske hoppa in på någon dressyr. Men bra kondis ska dom ha ändå!
Skönt att vara igång igen! Nu blir det uppladdning- om några veckor börjar tävlandet.

Tisdagen den 26 april

Semestervecka!
Nu är hästarna i full gång. Vi kör mycket kondis nu, och varvar med några varv på dressyrbanan (det går äntligen att köra på den igen efter vårfloden).
Annandag påsk blev det ett pass med fyrspannet på banan för att hålla det vid liv. Amanda och Josse, som ska se till hästarna när vi är borta, åkte med en sväng.
Från och med torsdag får vi och hästarna en välbehövlig vila efter en tids upptrappning av träningen. Vi åker till Kreta, och hästarna slipper sele och töm i en hel vecka. Hoppas det blir lika fint väder i Grekland som vi har här just nu (idag har det varit 24 grader).
Bilden visar hur Tina brukar se ut på semester.

Måndagen den 11 april

Fantastiskt!
I helgen bar det iväg på träning. Fyra hästar, vagn och en faslig massa utrustning åkte iväg i fredags för att utsättas för Christer Pålssons granskande ögon under helgen.
På lördag förmiddag ville vi visa vårat nya dressyr/förlöparpar (Freja och Bella) för Christer. Dom gick såååå bra! Man blir ju lite orolig när hästarna går så bra på träning hemma att det inte ska fungera när man kommer ut på en ny plats med nya intryck. Bella, som vi aldrig varit iväg med tidigare, skötte sig exmplariskt.
Nu kör vi spann resten av kursen, sa Pålsson - och då blir det så!
Lördag eftermiddag kopplade vi ihop spannet. Bella har aldrig i sitt liv gått i spann, och Picatcho har inte gått som stånghäst tidigare. Det gick kanon! Alla hästarna hittade snart sin roll i spannet. Det kändes lite ringrostigt för kusken (det var ett tag sedan sist), men efter en stund började det funka. Fyrspannsvärldsmästare Pålsson var naturligtvis tvungen att ta tömarna en stund, och med ett leende på hans läppar fick jag till slut tillbaka dom.
På söndagen drillades kusken i alla möjliga krumelurer på dressyrbanan. Många värdefulla tips om hur man löser olika uppgifter blev det, som vanligt, att ta med sig hem.
Det känns alltid lika ovärderligt att träna för dom bästa tränarna som världen kan erbjuda!
Nästa omgång med spannet blir med Christers kompis KG Svensson i maj - inte mycket sämre det!
Dagens bild blir en koncentrerad hörnpassering med spannet.

Torsdagen den 7 april

Fyrspannet ska igång!
Nu har vi fått besked att vi får stallplats till alla hästarna vid helgens träning. Då kan vi köra igång fyrspannet och få den bästa hjälp man kan få med det.
Mycket att packa och komma ihåg att ta med sig är det när man ska åka iväg med ett spann, men det som behövs brukar finnas med. Hoppas att det blir så denna gången med.
Det ska bli jättespännande att se resultatet av alla vinterns förberedelser, och jättekul att träffa kuskkompisarna igen efter det långa vinteruppehållet!

Måndagen den 4 april

Dags för träning!
Den kommande helgen bär det iväg på träning för Christer Pålsson. Vi hade tänkt trimma våra tilltänkta dressyrhästar i par men alla fyra går så bra nu så det är svårt att välja. Om vi lyckas få stallplats till alla med så kort varsel kommer vi i stället att köra fyrspann något eller ett par av passen på träningen.
Det gäller att utnyttja en fyrspannsväldsmästares kunskaper så mycket som möjligt - det är inte så många som kan den konsten.
Veckan går, förutom att träna hästarna, åt till att få all utrustning i toppskick. På fredag bär det iväg med hela lasset och sedan blir det två träningspass på lördag och ett på söndag.
Träningen är hemma hos Eva Ottosson (Svensk Mästare i par) i Dövestad utanför Oskarshamn. Mellan passen umgås vi med andra hårt satsande kuskar från hela sydöstra Sverige, äter gott och har alltid väldigt trevligt. Det blir säkert som vanligt - Jättekul!

Tisdagen den 22 mars

Nu är den här! - Våren!
Femton grader varmt idag, och soligt har det varit i flera dagar nu. Äntligen kan man börja på att tänka på tömkörning på grusbanan i slutet av veckan. I helgen blir det nog bara ett par resor till ridhuset för dressyrkörning. I övrigt kan vi nog träna hästarna hemma nu. Det kanske till och med går att ta sig fram på grusvägarna för första gången sedan mitten av november??
Den gångna helgen var det som vanligt tömkörning och dressyrpass i ridhus som gällde - Det hade ju snöat igen! Ett par pass på snöig asfalt gick i alla fall att genomföra.
Vi är så nöjda med alla hästarna nu, så det är slipning av detaljer som gäller. Det är framför allt kusken som ska bli av med sin ringrost i programkörning.
Om drygt ett par veckor kör vi för världsmästare Pålsson igen. Vi har inte bestämt ännu om vi ska köra par eller fyrspann på den träningen.
Bilden visar Picatcho "in action" tillsammans med Erina i helgen.

Måndagen den 14 mars

Blandade karameller!
Nu när det går att köra ute, visserligen bara på asfalten, är det ljuvligt att åka långa skrittvändor med lite joggingpass. Ridhusträningen fortsätter med tömkörningspass och parkörning. I söndags var det Erina och Picatcho som glänste med en uppvisning i par som nästan fick kusken och coachen tårögda av glädje. Freja och Bella gick också riktigt bra och ser ut att bli förstaparet i dressyren i år.
Synd att vi som kör par och spann inte får något Dressyr-SM i år (Det blir bara enbets-SM i dressyr  och precision har SvRF bestämt). Tanken fanns att kvala med fyrspannet i dressyr men nu får det bli att satsa på paret i fulltävling. Körsporten får troligen klara sig utan ett nytt fyrspann på tävlngsbanorna till nästa år.
Knappt en månad kvar till det riktiga allvaret och hårdträningen sätter igång. Hoppas värmen håller i sig så att det snart går att köra lite hårdare pass på grusvägarna.

Måndagen den 7 mars

Det rullar på....
Nu börjar det äntligen smälta. I helgen blev det ett par sköna uteturer med hästarna i vårvintersolens sken. Visserligen går det bara att köra på de plogade asfaltvägarna, men ändå... Några inomhuspass med tömkörning och dressyrtrimmning i par blev det också. Nu ser vi fram emot fortsatt snösmältning så att det går att köra riktiga pass utomhus för att bygga upp kondisen på hästarna.

Måndagen den 28 februari

Äntligen!
I helgen har vi för första gången på mycket länge kunnat ge oss ut och köra på vägarna hemomkring. Hästarna, och kusken med för den delen, tyckte det var jättekul efter vinterns alla ridhuspass. Långa skrittrundor med inslag av lätta joggingpass var en lagom början på utomhuskörningen - underbart!!
Nu hoppas vi på att vädrets makter inte ställer till det. Vi måste vara uppe i kondis och styrka till försässongens träningar. I april är det träning för Christer Pålsson, och i maj för KG Svensson som gäller innan tävlandet drar igång i juni.

Måndagen den 21 februari

Titta, det snöar!
De små luckor i snötäcket vi fick se för ett par veckor sedan har täppts till av ett minst fem cm tjockt nytt snötäcke. Under den nya snön finns bara livsfarlig is eller skare överallt.
 Tröstlöst!!!
Det går fortfarande inte att göra något vettigt med hästarna någonstans utomhus. Fortfarande gäller ridhusresorna några gånger i veckan för tömkörning och körning inomhus.
Jösses, vad bra alla fyra hästarna gick i helgen!!! Två lysande par visade sina bästa sidor i dressyrarbetet. Nu börjar vinterns träning visa resultat. Bella och Freja är på väg att bli ett fantastiskt par tillsammans, och Erina och Picatcho ligger inte långt efter. Hoppas det håller i sig - då blir det riktigt bra i år...

Onsdagen den 16 februari

Angenäma problem!
Nu har vi kommit igång ordentligt med parkörningen igen, efter vinterns tre dagar i veckan till ridhuset för att tömköra och köra enbet tar vi med parvagn till ridhuset och tränar alla hästarna i par minst två av gångerna i veckan.
Planen var solklar! - Freja och Picatcho skulle bli förstapar i alla grenar detta året, med Erina och Bella som reserver.
Nu börjar dock Bella bli så bra ihop med Freja i dressyr (dom är ett lysande par), så Picatchos givna plats på tävling i den grenen börjar bli osäker.
Picatcho går dock mycket bra ihop med Erina. Dom blir ett givet och lysande stånghästpar i fyrspannet.
Det är drygt tre månader kvar till första tävlingen, så vi har gott om tid att bestämma oss för vilka parkombinationer som blir bäst.
Bilden visar när Picatcho och Erina arbetade tillsammans i helgen.

Måndagen den 7 februari

Vårtecken!
I helgen dök den första grästuvan upp ur snötecket. vi har inte sett en enda gnutta av marken sedan den 23 november, så den var hjärtligt välkommen. Den första talgoxen började också göra väsen av sig - nu är det hopp om att det blir vår igen! Vägarna blev nu en kombination av ren asfalt och blankis. Det går inte att köra på dom nu heller, men vi är vana nu. Det har inte gått att rulla ut sedan slutet av november. Vintern har tillbringats flera dagar i veckan i ridhus med tömkörning, hoppning, enbet och de senaste två helgerna även lite parkörning för hästarna. Det flyter på med alla fyra. Erina och Picatcho får samsas i ett par och Freja och Bella i det andra under uppbyggnadsträningen. Bilden på Picatcho och Erina är tagen i söndags.
Tävlingsterminen börjar ta form och det ser inte ut att bli någon premiär för Ölandskusken förrän i början av juni i Flyinge, så vi har gott om tid att trimma hästarna i form.

Måndagen den 10 januari

Det töar!
Nu har det varit plusgrader på Öland i några dagar. Snön börjar sjunka till normala nivåer, och de plogade vägarna synas igen. I helgen räddade våra splitter nya vinterdäck oss. Annars hade vi aldrig kommit ut i det decimetertjocka snömoddet. isen och sörjan på vägen. Vi kom iväg till ridhuset med hästarna tre dagar i helgen. I söndags åkte enbetsvagnen med till träningen. Efter ett halvt pass med en duktig Erina var det slut med det roliga. Punka på vagnen (jag hatar lufthjul), och det blev ingen mer körning den dagen. Tömkörning i vanlig ordning.
Nu är punkan lagad, så på fredag bär det iväg igen. Vi försöker komma iväg med hästarna till ridhuset tre dagar i veckan och nu kanske det snart går att köra ute på vägarna också.

Tisdagen den 4 januari

Nytt år - Mer snö!
Idag har det kommit en decimeter till, i natt ska det snöa och på torsdag kommer ett snöområde in. Det tar aldrig slut!!! I nyårshelgen kunde vi i alla fall åka till ridhuset alla tre dagarna för lite tömkörning och hoppning med alla hästarna. Nu hoppas vi kunna åka dit och köra enbet och tömköra åtminstone tre dagar den kommande helgen. Men man vet ju aldrig vad snön ställer till..... I bästa fall går det att brodda upp och köra lite par på dom isiga vägarna hemikring - det var länge sedan sist....

Torsdagen den 30 december

Kaoset är över!
Julhelgen på Öland går till historien som den isolerade helgen. Det som vi på Öland kallar Fåken slog till - snöstorm. Vi kom lindrigt undan som bara var totalt isolerade i två dygn. På juldagens kväll kom en jättelik lastmaskin och lyckades skotta ut oss. Samma dag hade vi med traktorn lyckats skotta av stallplanen så att vi kunde röra på ett par hästar där ("Vinterträning" finns på sidan under "Videoklipp"). På annandagen gav vi oss med möda iväg till ridhuset och tömkörde och longerhoppade alla hästarna (finns också under "Videoklipp").
Sedan har det varit lugnt med vädret, så vi hoppas kunna ta oss till ridhuset alla dagarna i nyårshelgen. Hästarna ska tränas, dom ska ju bli ännu bättre till våren!!! Alla fyra går lysande med tanke på omständigheterna som varit den senaste månaden. Erina är tillbaka i sin gamla form efter alla problem under året. Freja och Picatcho blir bara bättre och bättre och Bella kommer att bli ett lysande kompement till dom "gamla" hästarna. Nu hoppas vi att vädret inte sätter alltför många käppar i hjulet för vinterns träning.
Vi ser fram emot, och önskar er alla, ett Gott Nytt År!

Tisdagen den 21 december

Inställda träningar!
I torsdags hade vi bokat tid och skulle åka ner med två hästar till ridhuset - SNÖSTORM! Det blev inget av med det!
I söndags hade vi bokat hela förmiddagen för alla fyra hästarna - TJUGO CM SNÖ PÅ VÄGARNA! Det blev inget av med det!
Vi tömkör så gott vi kan på de ytor vi lyckas hålla någorlunda skottade hemma och längtar efter våren! Just nu är det nästan 20 grader kallt, så i kväll blir det inte mycket till träning.
I julhelgen ska det bli snöstorm igen! - GOD JUL!
Idag är det i alla fall årets mörkaste dag, så nu kan det bara bli ljusare.........

Tisdagen den 14 december

Vintern håller sitt grepp.
Väderprognoserna har spått ett vackert vinterväder i hela landet i flera dagar nu - utom på Öland och Gotland. Här snöar det, och framför allt blåser, så man kan knappt sticka ut näsan. Det blir inte mycket vettig träning av hästarna. Bara ridhus med tömkörning ett par gånger i veckan. Någon gång emellanåt går det att ta sig ut med vagn och broddade hästar på isiga vägar, men oftast är det alltför för plågsamt väder för sådana övningar. Man hoppas att vi inte ska behöva ha det så här ända fram till april!!
Ölands bästa hästar har i alla fall i den tömkörning vi kunnat genomföra visat att dom utvecklats mycket under hösten. Vårat envisa arbete med A,B och C.. har börjat ge resultat. Alla fyra börjar bli riktigt roliga att arbeta. Nu är det finlir som gäller! Till våren hoppas vi att dom ska vara riktigt bra!
Dagens bild visar Erina, Picatcho och Freja i hagen vid en av de få solglimtar vi haft under den senaste månaden.

Måndagen den 6 december

Hästarna igång igen.
I helgen var det dags att ta igång hästarna igen efter två veckors vila i träningen. På lördagen, efter att ha dragit och skottat fram en transport (se bild), drog vi till ridhuset vid Stall Landborgen en halvmil hemifrån och tömkörde alla fyra. Dom tyckte det var skönt och jättekul att få röra på sig igen. Förutom lite hopp och bus skötte sig alla jättebra efter vilan. Söndagen ägnades åt parkörning med broddar på isiga vägar med Erina och Freja. Picatcho och Bella fick följa med till Rockneby norr om Kalmar, där vi hade lite tömkörningsträning med ett par elever och deras hästar. Nu blir det ridhus på torsdag och körning och ridhus den kommande helgen. Skönt att vara igång med träningen igen!

Onsdagen den 1 december

Vinter!!!!!
Nu har vintern redan tagit sitt grepp över Sveriges land, så även Öland. Efter drygt 100 mm regn under några dagar har vi den senaste veckan fått en dryg halvmeter snö. Tröstlöst!! Hästarna har fått sin efterlängtade årsvila i en och en halv vecka nu, men till helgen blir det nog en tur till ridhus för uppmjukning i tömkörning (om det går att komma ut??). Först måste vi skotta fram transporterna ur meterhöga drivor. Med nästan ett halvår till tävlingarna drar igång, snö över knäna och plaskblött under snön är det tufft att hålla motivationen uppe. Men nu ökar kraven - vi har ju Ölands bästa hästar, och dom ska bli ännu bättre nästa år!
Det är det här som får oss att uppskatta den Öländska sommaren ännu mer......
Idag är det december - november är äntligen slut!

Måndagen den 22 november

Omtumlande Galakväll!
I lördags var vi på Ölands Idrottsgala. Vi var ju, som jag tidigare nämnt i dagboken, nominerade i klassen "Årets Ryttare" på Öland.
Efter en stunds mingel med idrottsfolk från Öland var det dags för en mycket välsmakande galamiddag. Under tiden delades priser ut till mycket välförtjänta ledare och idrottsmän. Efter kaffet släpptes även de icke inbjudna gästerna in och utdelningen av priser i de kategorier man tidigare publicerat nominerade kandidater började.
Såväl duktiga damer som herrar bland fotbollsspelare, friidrottare, innebandyspelare och en golfjunior fick sina välförtjänta priser.
Så var det dags för priset till "Årets Ryttare". Spänningen steg vid Ölands Ryttarförenings bord. Ska det bli någon av de duktiga hoppryttarna Jens Nilsson eller Louise Andersson - eller blir det Ölandskusken???  -  När Linda Heed (landslagsryttaren i hoppning), som var prisutdelare i kategorin, ropade upp Egon Stjärndahl trodde vi inte våra öron! Lyckan var fullständig! Egon fick gå fram till Patrik Ekvall (TV4-sporten) som var konferencier, ta emot priset av Linda (en jättefin glasstatyet) och jättefina priser från AGRIA (som var sponsor i kategorin). Så mycket priser har vi aldrig fått ens när vi vunnit körtävlingar på elitnivå! En omtumlad kusk tillägnade naturligtvis sitt knackiga tacktal sin manager, pressekreterare, coatch, hjälptränare, huvudsponsor och groom. Tina är ju allt detta! Titta under fliken "Videoklipp - Ölands Idrottsgala" till vänster så får Du se!
Det känns mycket hedrande att i konkurrens med bl a ÖRF:s elitserielag i hoppning vinna detta pris, och det är naturligtvis en sporre för framtiden. Dessutom ser vi det som ett erkännande av körsporten i en region där vi inte är många som vet vad tävlingskörning är, och vad som krävs.......
I det glädjerus som utbröt missade vi de två följande priserna (årets förening och årets idrottsprofil). Sedan var det dags för den sista kategorin, "Årets Idrottsprestation" (Ölands eget Jerringpris). Här var YR-ryttaren Louise Andersson också nominerad, men priset tillföll en duktig friidrottskille av en välkänd friidrottsfamilj (Nilsson)från norra Öland.
Resten av kvällen firades tillsammans med gamla ryttarvänner och andra idrottsmän- och ledare. En toppenkväll!!!! - Vi var lite trötta på söndagen.

Onsdagen den 17 november

Novembermörker!
Nu är det kolmörkt när man släpper ut hästarna på morgonen, och lika mörkt när de kommer in på kvällen. Det blir mest tömkörning på kvällarna i veckorna och parkörning på helgerna.
Bella tycker det är toppen att ha blivit parhäst i körning! Hon och Freja trimmas som förlöpare och hon börjar älska sitt nya liv.
Picatcho och Erina kommer att bli ett lysande stånghästpar. Starka och stabila. Tur att det inte är snöigt och isigt ännu så att man kan rulla på och träna lite kondis och samspel med paren.
På lördag ska vi gå på galamiddag, äta gott och träffa många av Ölands övriga idrottare på Ölands Idrottsgala i Borgholm.

Torsdagen den 4 november

Årets Överraskning!
Ölands Idrottskrets har i samarbete med Ölandsbladet nominerat Egon till utmärkelsen "Årets Ryttare" på Öland. Priset delas ut vid Ölands Idrottsgala den 20 november. Konkurrenter till priset är två av mina duktiga hoppande klubbkamrater i ÖRF; Jens Nilsson och Louise Andersson.
Ölands Ryttarförening har ett lag i elitserien i hoppning, så det är en ära att som kusk bli nominerad i den konkurrensen.
Vi kommer att ta på oss galakläder den 20 november och åka till Borgholm för att kalasa och ha trevligt.
Mer om festen kan Du läsa på: www.olandsidrottsgala.se

Fredagen den 22 oktober

Hösten rullar på!
Nu sänker sig höstmörkret över Öland, det blir mörkare för varje dag. Hästarna jobbar på som vanligt ca 4 gånger i veckan var under denna årstid och snart är det dags för inomhuspass i ridhus. Bella går från klarhet till klarhet, och dom övriga hästarna har aldrig varit så bra som nu. Det bådar gott inför den nästa år. Nu är det ett drygt halvår till nästa tävling så vi har gott om tid att trimma formen tills dess. det gångna årets krönika hittar Du nu under fliken "Tävlingsåret 2010" i menyn till vänster. Vi hoppas på bättre flyt, skadefria hästar och mindre märkliga hinder från Svenska Ridsportförbundet nästa år.

Måndagen den 4 oktober

Skördefesten är över!
Den gångna helgen har vi haft skördefest på Öland. 250 000 besökare (en kvarts miljon) har rest runt på ön och kollat in alla arrangemang. Det händer något spännande med mat och kultur i nästan varenda by på ön under dessa dagar varje år.
I år hade vi tackat nej till att köra uppvisningar och träningar och njöt själva, tillsammans med vänner (bland annat vår maratongroom Lena från Skaraborg), av festligheterna. Hästarna fick ta det ovanligt lugnt, och hade inga invändningar mot ett par dagars gräsätande utan arbete.
Nu är vi tillbaks i vardagen igen. Med tömkörning, enbet och par körde vi igång veckan så alla fick jobba direkt efter uppehållet.
Det är snart dags att introducera fryspann för Bella. Hon kommer att bli en utmärkt höger förlöpare, hoppas vi.

Tisdagen den 28 september

Bella blir kvar!
Nu har vi bestämt oss - Bella blir kvar hos oss. Hon har funnit sig så väl tillrätta hos oss och våra hästar. Hon är en pigg, trygg och mycket samarbetsvillig liten ponny. Allt vi har gjort med henne har gått över förväntan så här långt. Nu, redan efter ett fåtal gånger, travar hon runt framför vagnen i par som ingenting. Vi har kört henne med Erina några gånger till att börja med, men nu har hon också gått med Freja (det tänkta förlöparparet). Förra veckan blev hon slutmätt till 105,5 cm så hon är minstingen i gänget fast hon bara är 1,5 cm under maxmåttet. Nu ska det bara bli vardag med körning för henne så kommer hon att bli en riktig pärla i spannet.
För de mer rutinerade hästarna gäller att hålla styrka och kondition uppe och utveckla dressyren. Vi har ordnat bra tillgång till ridhus när vintern kommer, så vi ska ha vältränade hästar när våren kommer.

Tisdagen den 14 september

Dressyrträning!

I helgen har vi varit blivit ordentligt trimmade med, som vanligt, Christer Pålsson som tränare. Freja och Picatcho har dragit i tre lärorika pass där vi tränat och korrigerat detaljer i dressyr och, för första gången för Picatchos del, riktig precisionskörning. Hästarna skötte sig som vanligt utmärkt och ska tillsammans vara färdiga för de stora uppgifterna till våren. Nu hänger det bara på kusken hur resultatet blir.
Det är alltid roligt att åka iväg på träningarna i Dövestad utanför Oskarshamn. Trevligt sällskap av andra hårdsatsande kuskar, mycket god mat i Gårdsbutikens servering, jättebra körbana och en av världens absolut skickligaste tränare kan tillsammans bara bli en toppenhelg.
Nu kommer vi att ha lite mer fokus på Bella och Erina så att dom kommer igång för fullt också. Bella, den lilla pärlan, artar sig och har utvecklats en del sedan hon kom till oss. Nu är det bara att dra vagn som ska bli mer vardag för henne.

Måndagen den 6 september

Mediabesök!
Förra veckan hade vi besök av media hos Ölandskusken. Det är alltid trevligt när även körningen blir uppmärksammad. Besöket utmynnade i en artikel i Ölandsbladet torsdagen den 2 september. Ölandsbladet (som är den viktigaste tidningen som finns för oss ölänningar) är duktiga på att bevaka ridsporten. Den klubb vi tävlar för (Ölands Ryttarförening) har också ett lag elitserien i hoppning. Vi är dock i så här långt i år, liksom hela förra året, ensamma på Öland om att plocka riktiga championatspoäng i de högre klasserna. Nu vill vi ha lite motstånd från hoppryttarna!!! Du kan läsa artikeln på: http://www.olandsbladet.se/index.php?placid=33&template=0&parent=5&root_id=5&lang=se 

I övrigt är det dags för träning för vår tränare och vän Christer Pålsson (världsmästare i fyrspann och av många i Europa ansedd som världens genom tiderna bästa dressyrkusk) kommande helg som gäller. Det ska som vanligt bli givande och intressant att ta del av hans enorma kunskap. På fredag kväll lastar vi in Freja och Picatcho för helgens tvådagars genomkörare.

Måndagen den 30 augusti

Bella är i vagn.
Nu har vi haft Bella i en och en halv vecka. Vi var osäkra på hur hon skulle reagera på att bli körhäst. Hon har inte varit körd sedan hon var hos uppfödaren för nästan tio år sedan, och hur mycket visste vi inte. Hon har blivit tömkörd, dragit linor och bildäck, blivit skodd och klippt sedan hon kom till oss. Allt har fungerat så bra att vi bestämde oss för att sätta henne i par i söndags. Vi spände för Bella och Erina (dom har blivit bästa kompisar i hagen). Ett skrittpass på någon kvart var lagom första gången. Bella skötte sig utmärkt! Hon drog och tog i, svängde och jobbade. Stången var lite läskig i början, men det visade sig att den inte var så farlig efter ett tag. Bella är vänsterhäst på bilden.
Om det fortsätter så här kommer hon att bli en riktigt bra körhäst. Hon är en fin och pigg liten ponny!

Vi har också fått veta att Dajmond sköter sig utmärkt och trivs med sitt nya liv som rid- och körskolehäst. Det känns riktigt bra!

Nästa stora aktivitet med hästarna är träning för Christer Pålsson den 11-12 september. Då ska Freja och Picatcho trimmas och vinterns träningsupplägg bollas.

Lördagen den 20 augusti

Hästbyte
Nu har vi hittat en ny ägare till Dajmond. I den gångna veckan åkte han till sitt nya hem utanför Stockholm. Han kommer att bli skolhäst vid en rid- och körskola, och det kommer han säkert att stortrivas med! Han älskar att bli ompysslad av stalltjejer. Mer om var han bor nu kan Du läsa på www.stegsholmsgard.se . Han kommer troligen också att tävla i par, vilket är det roligaste han vet! Vi önskar Åse lycka till med en jättego häst.
I veckan har också Bella kommit hem till oss på Öland. Hon är en pigg och mycket söt liten krabat som vi ska skola om från rid- till körhäst. Vi tror att hon kommer att bli en mycket bra arbetskamrat till de övriga hästarna. Det är hon som är på dagens dagboksbild.

Tisdagen den 10 augusti

Äntligen!
I helgen bar det iväg till Vaggeryd för årets sista tävling. Den ormbitna Erina fick stanna hemma. Vi packade in de övriga tre hästarna, vagn och all utrustning och drog iväg för att tävla en nationell medelsvår.
I fredagens dressyr debuterade vi Picatcho. Vi hade inte tänkt tävla honom i år, men med en justerad Erina fick han göra sin första start någonsin. Det blev succé. Han vann dressyren, tillsammans med Freja, med god marginal (9 poäng). Gissa om vi var glada!
I lördagens maraton startade Freja och Dajmond. De gjorde mycket bra ifrån sig på den tunga banan, var snabbast i två av sex hinder, och slutade tvåa i den grenen. Gissa om vi fortfarande var glada!
Inför söndagens precision hade vi så god marginal till tvåan att vi hade råd att slå ner tre bollar. Freja och Dajmond drog oss genom alla portarna på den kluriga banan och en boll föll. I precisionsgrenen kom vi trea.
Därmed kom årets första och enda totalseger i klassen. På köpet blev vi också Distriktsmästare i Smålandsdistriktet. Gissa hur det var med glädjen nu!
Det innebär att vi även i år fick några poäng i Svenskt Championat och för närvarande är näst bästa ponnypar i den listan.

Samtidigt som det var Picatchos första tävling var det också vår trotjänare Dajmonds sista med oss. Vi har, som jag tidigare skrivit bestämt oss för att sälja honom. En bättre avslutning på vår tävlingstid tillsammans kunde det inte bli.
Nu ska vi satsa på Freja och Picatcho som par i alla tre grenarna, och med Erina som tredjehäst.
I nästa vecka får vi hem en ny häst, Bella, som vi ska prova ett tag för att se om hon passar ihop med våra övriga hästar.

Lördagen den 24 juli

Varm sommar!
Nu har vi en extremt varm månad bakom oss på Öland.
Helgen efter midsommar åkte vi till Bergs Hästklubb i Götene för att tävla igen. Erina, Dajmond och Freja skötte sig jättebra i värmen (30-35 grader och sol hela tiden).
Erina hade ju bara varit igång några veckor efter hovproblemen, så något toppresultat i dressyren hade vi inte förväntat oss.
Erina och Freja gick dressyren med, som vi och alla övriga kuskar som såg programmet, klart godkänt resultat efter omständigheterna. Det tyckte inte domaren för dagen!!!!
Underkänt och sist! - Gissa om alla blev förvånade och upprörda!
OK - då hade det skitit sig med kval på denna tävlingen också. Därmed var motivation och fokus i botten inför lördagens maraton. Dajmond, Freja och groomen Lena gjorde ett fantastiskt jobb i den 34-gradiga värmen. Den frustrerade kusken missade dock en port i hinder nr 1, så var den dagen också, vad gäller tävlingen, förstörd. Däremot fick vi ett bra kvitto på hästarnas kapacitet.
Vid söndagens precision kunde vi blåsa på utan en tanke på tävlingsresultat. Vi körde fort så det rök! Felfritt i grundomgång, men i omkörningen trillade två bollar. En bra träningsrunda för att se hur fort vi kan köra med Freja och Dajmond.
Efter en nedtrappningsvecka fick hästarna vila en vecka i värmen, men nu har vi börjat ta igång dom igen inför tävlingen i Vaggeryd den 6-8 augusti.
Vad händer då?? - Erina blir ormbiten!!
Det underlättar beslutet att ta med Picatcho till Vaggeryd. Han får gå sin första tävling någonsin där. Det ska bli spännande att se hur han hanterar tävlingssituationen. Han får gå dressyren tillsammans med Freja.
I maraton och precision går Freja och Dajmond tillsammans som vanligt. Det blir troligen deras sista tävling tillsammans. Vi har bestämt oss för att sälja Dajmond och ersätta honom med en ny häst som även kan gå dressyren i de högre klasserna.
Nu letar vi därför efter en häst som passar ihop med Erina, Freja och Picatcho, samtidigt som vi med sorg söker ett nytt hem åt vår trotjänare Dajmond.

Tisdagen den 22 juni

Midsommarvecka!
Nu har vi passerat årets längsta dag och det blir bara mörkare och mörkare. Men än är det ljust länge till på kvällarna. På Öland rustar vi för den kommande midsommarhelgen, då vi tiodubblar vår befolkning och det blir ett enda stort "Party" på ön.
Våra hästar tränar på. I helgen hade vi besök av Lena som ska grooma i maraton vid tävlingen i Götene om en dryg vecka. Vi åkte ut och tränade lite uthållighet och hinderkörning med Freja och Dajmond, så att hon ska ha koll på läget inför tävlingen.
I går var Picatchos förra ägare från Dalarna på besök och fick se hur han har det och hur han jobbar. Det var ett leende på läpparna när Ann Sofie fick köra honom.
Nu börjar vi trimma Erina och Freja i par inför dressyren, och det ser bra ut. Vi har en vecka på oss att få dom helt synkade.
Just nu ser det alltså ganska bra ut när vi drar igång det riktiga tävlandet för året - hoppas det håller i sig!

Måndagen den 14 juni

Det börjar likna något!
Hästarna är i hårdträning inför de riktiga tävlingsuppgifterna, och det börjar ge resultat.
Picatcho, den oprövade reserven, har börjat bli den bästa dressyrhästen vi har. Han har utvecklats enormt de senaste veckorna tack vare envist arbete med tömkörning och dressyrträning i enbetsvagn!
Erina är i full gång och kommer att bli vass vid första tävlingen om drygt två veckor. I morgon sätter vi henne och Freja, vårat dressyrpar, i par för första gången på länge. Dom ska vara helt samtrimmade till tävlingen.
Dajmond och Freja går mycket uthållighet och mjölksyreträning nu inför sensommarens tuffa maratonbanor. Vi har  hittat nya träningsmöjligheter ett par km hemifrån. Det finns en slinga med perfekt underlag för konditionsträning som vi får använda. Senast igår var vi där och körde hårdpass med maratonhästarna.

Och så Cosmos...
Vår älskade uppfödning, Erinas son, har gjort bra ifrån sig med sin nya ägare Malin. För ett par veckor sedan ställde hon ut honom och han fick 40p och klass ett. I helgen tävlade han i Blekinge för första gången i körning????
Han vann precisionen och kom trea i dressyren!!!!
Jättebra jobbat av Malin och gissa om vi är glada och stolta som uppfödare av denna underbara lilla häst.

Måndagen den 7 juni

Nu är det på "G".
Det har varit en hård träningsvecka med alla fyra hästarna.
 Dajmond och Freja trimmas för fullt i dom detaljer vi kan utveckla i precision och maraton. Dom gjorde en bra träningsrunda i Flyinge i dessa grenar som vi kan använda erfarenheterna av.
  Picatcho har vi börjat ställa lite mer krav på, så att han kan vara en fullvärdig reserv redan under detta tävlingsåret. Han var i helgen med på tömkörningsträning för K-G Svensson. Det är alltid lika roligt att se dom bästa hästmänniskorna i landet i aktion! Vi fick en del tips om hur vi ska gå vidare med honom.
 Erina är i full gång och ska vara i toppskick i dressyren till nästa tävling. Mycket tömkörning och enbet. I veckan ska vi börja trimma ihop henne med Freja i dressyrparet.

Nästa tävling, ja?! - Det blir Bergs Hästklubb i Götene i Västergötland . En tredagarstävlingar den 2-4 juli. Vi ser fram emot att få tävla med A-laget (Erina, Freja och Dajmond) för första gången i år. En kompis till oss, som bor i Skaraborg, har lovat att grooma i maraton, så Tina slipper de hårda tagen denna gången också.

Måndagen den 31 maj

Premiären är över!
Nu har vi varit i Flyinge och tävlat i helgen. Vi tyckte inte att vi hann få Erina färdig för tävling efter hovproblemen, så vi tog bara med Dajmond och Freja.
Vi lovade Dajmond för ett drygt år sedan att han aldrig mer skulle behöva gå en dressyr, men vad gör man när det börjar bli ont om hästar. Det var en chansning - som inte höll. Så fort vi kom in på dressyrbanan lade han ner fullständigt, och Freja och jag fick släpa runt honom hela programmet. Många poäng blev det inte, men han var ju som sagt en chansning.
I Precisionen gallopperade han och Freja nästan hela banan glatt, och det dröjde ända till tjugonde och sista porten innan en boll föll av en kon. Retfullt, men hästarna gjorde ett jättebra jobb!
Hindren i maratondelen var utan tvekan de svåraste vi kört. Hästarna var jätteduktiga! Vi fastnade lite lätt på en stolpe i hinder nr två och dundrade ordentligt in i en jättestolpe i vattenhindret, så ordentligt att stången mellan hästarna krökte sig rejält. Därför fick vi ta det lugnt i sista hindret. För Freja var det första gången hon gick i ett vattenhinder. Hon tvekade lite i början (därav stolpsmällen), men sedan tyckte hon bara det var kul!
Ridsportförbundets regeländringar har gjort att vi inte får tävla i Flyinge om tre veckor igen. Vi är inte kvalificerade att tävla samma klass som vi vann där förra året???
Låter knasigt va´?? - men ändrar man regler drabbar det alltid någon - någon, det är vi! Både vi och arrangören i Flyinge tycker i alla fall det är mycket märkligt.
Nu får vi böja stången till rätta, bryta ihop och komma igen!

Onsdagen den 26 maj

Glada nyheter!
Erina är på G igen. Hon visar inga problem i sin hov efter skotappet i helgen. Nu gäller det att trimma henne så hon kan följa med på nästa tävling om drygt tre veckor. Vi behöver henne för att kvala till SM.
Tider mm har kommit för tävlingen på söndag. Vi startar dressyren kl 10.20, precision en halvtimme senare och maraton omkring kl 16.00. Mer info om tävlingen på Flyinge finns på http://www.skanskakorsallskapet.com 
Nu är det finslipning, putsning och packning som gäller.

Tisdagen den 25 maj

Nya bud om tävlingen på söndag!
I söndags hittade vi en sko i hagen. Hoppas det inte är Erinas vänstersko tänkte vi, men det var det! Hovslagaren var här igår och slog dit den, men med ytterligare ett par dagars bortfall i träningen inför tävlingen beslutade vi att inte ta med Erina till Flyinge.
Det får bli Dajmond och Freja som åker med, så nu vässar vi dressyren på dom. Dajmond skulle ju bara vara precisions- och maratonhäst i år så han har inte arbetar med detaljerna i dressyr på ett tag. Vi tror inte att det ska bli några problem att klara kvalgränsen med det paret heller, men man vet aldrig...
Lördag morgon bär det av. På eftermiddagen kommer vår tränare Christer Pålsson till Flyinge och hjälper oss att slipa de sista detaljerna i dressyren.
På söndag är det dags för årets första tävling. Alltid lite nervöst innan man vet var man står efter vinteruppehållet....

Fedagen den 21 maj

😀 Nu börjar det falla på plats igen!
Erina är helt OK igen och vi vässar formen, tillsammans med Freja, i dressyr inför nästa veckas tävling i Flyinge. Dajmond och Picatcho får mest träna orken i par (utom en gång i veckan när min co-driver kommer och kör Picatcho i enbet.
En av våra konkurrenters groom har fixat en groom åt oss nere i Skåne som kan åka med i maraton nästa söndag. Alla försöker alltid hjälpa varandra när det kör ihop sig.
Nu är det dags att plocka fram packlistan (den är ju ganska lång när man tävlar par i körning). Allt måste kollas och putsas, gnidas, poleras, tvättas, smörjas mm, så vi vet vad vi har att göra den kommande veckan.
Det börjar bli dags att anmäla sig till nästa tävling också. Det blir Flyinge igen den 19-20 juni. Då kör vi en tvådagas elittävling för att förhoppningsvis bli färdigkvalade till SM.

Måndagen den 17 maj

Problem, Problem!!!
Den senaste tiden har vi svävat i ovisshet?!. Hästarna skoddes för två veckor sedan, och det blev problem med Erina igen trots specialsöm och specialsulor. Omskoning, fortfarande halt, omslag och boxvila några dagar. Ska vi köra med Dajmond eller Picatcho tillsammans med Freja i dressyren??? Oj, vad vi testade och tänkte!!!  Dajmond har vi lovat att han ska slippa gå dressyr (han tycker inte det är kul), och Picatcho är inte riktigt färdig (tycker vi som är lite petiga....).
Nu verkar det vara OK med Erina, men där rök nästan två veckors träning med henne igen. Som det ser ut nu kan hon åka med till Flyinge om två veckor och bara gå dressyr och precision. Vi ska ju bara kvala till elit, så det ska nog gå bra!
Mera Problem!!!
Tina har gått sönder i ryggen och kan troligen inte grooma i maraton denna tävlingen! Ingen av de tänkbara i våra trakter (dom är ju inte så många) har någon möjlighet att följa med den helgen. Nu hoppas vi att det finns någon vänlig skåning som kan hoppa på vagnen där nere. Utredning pågår. Det kommer nog att lösa sig.
I övrigt går det bra med hästarna. Nu börjar dom bli väl förberedda och motiverade för tävling. Det kommer att bli kul att komma igång med tävlandet!!!!  Det känns att såväl dressyr som snabbhet är minst ett snäpp bättre än förra året. Och det måste det vara!......................
Roligt besök!
I början av helgen hade vi besök ett par dagar av vår uppfödning Cosmos, som blivit fem nu, och hans nya ägare Malin från Målilla. Vi tömkörde och körde honom i både enbet och för första gången i hans liv i par. Det gick så bra såå....
Kul att följa sin egen uppfödning på nära håll.
Malin fick åka med där bak efter våra par ett par gånger också så hon fick se hur vi arbetar med paren och känna hur det känns när det "rycker iväg" i svängarna.

Tisdagen den 4 maj

😮 Äntligen!
Nu börjar det närma sig tävling. Vi har anmält oss till Flyinge den 30 maj!!  Vi tar med Dajmond, Erina och Freja till Skåne och mjukar upp med en endagars nationell medelsvår.
Erina börjar komma igång. Vi körde henne och Freja igår i par för första gången efter hovproblemen. Dom gick jättebra!! - vårat dressyrpar gick mycket över förväntan efter omständigheterna.
Vindkraft är bra!
Det pågående bygget av fem nya vindkraftverk i grannbyarna har gjort att vi får tillgång till mil av nya grusvägar att rulla på. Det ska bli jätteskönt att slippa bara åka fram och tilbaka på de fåtal vägbitar vi har haft tills nu.
I mogon kommer min co-driver. Äntligen har jag hittat en människa till i mina trakter som kan köra (inte bara åka) häst.
Kersti, en före detta enbetskusk från Skåne, som bor i Kalmar kommer varje onsdag och kör och åker med. Det är jättekul att inte vara helt ensam i (som jag brukar kalla det) Europas vitaste fläck på kartan vad gäller körning.
Nästa tävling i planeringen är Flyinge igen den 19-20 juni - då kör vi Elit, och hoppas bli klara med kvalet till SM.

Fredagen den 16 april

Nu har det hänt mycket sedan sist. I påsk tog vi ut Freja och Dajmond för att köra terräng för första gången sedan vi tävlade i augusti. Oj, vad det gick undan. Dom har byggt så mycket mer styrka och balans sedan sist. Det ska bli riktigt rolig att tävla dom tillsammans i hinder!
Den senaste helgen var det dags för två dagars träning för Christer Pålsson. Freja och Picatcho fick visa vad dom går för i dressyr (Erina är ju inte igång), och vi fick testa den nya dressyrvagnen. Snart är Picatcho förhoppningsvis en fullvärdig reserv till Erina.
På tal om dressyr var vi i Flyinge i veckan, tillsammans med ett tjugotal elitkuskar, på en mycket givande clinic med den ansvarige för kördomarutbildningen i Tyskland, Klaus Peppersack. Det var mycket intressant att höra hur en internationell dressyrdomare tänker.
Nu ska vi hålla oss hemma och trimma själva tills det är dags för tävling.
Erina är frisk!!!!!
Vi har börjat igångsättningen av henne, så nu är hon förhoppningsvis i full styrka om ett par månader.

Långfredagen den 2 april

Ändrade planer!
Det blir ingen träning för oss i Åstorp i påskhelgen. Vi fick ett sent besked att stallplatserna inte räckte till våra hästar, så vi kommer att köra terräng med Dajmond och Freja hemma på Öland i stället.
I söndags hade vi alla fyra hästarna i ridhuset och trimmade lite konkörning mm i par. Erina var bara med som sällskap. Hon är fortfarande inte bra i sin hov. Det är över tre veckor sedan hon blev sömstucken av hovslagaren, och problemet bara vandrar runt i hoven (nu är den i paket igen). Innan dess hade hon haft sin vilovecka, så hon har inte gått på en månad nu. Nu börjar vi bli riktigt nervösa på hur det ska bli med SM-kvalet för henne. Hon ligger idag ca en och en halv månad efter i träningen.
På tal om träning så åker vi och tränar för Christer Pålsson i Oskarshamn nästa helg. Då får Picatcho och Freja visa vad dom går för i dressyren
Erinas skada gör att vi inte åker till Linköping i mitten av maj, utan nu är siktet inställt på årsdebut i Flyinge den 30 maj. Om Erina inte är färdig då tar vi med Picatcho tillsammans med Freja och Dajmond i stället. Vi måste köra en nationell först i år innan vi får starta Elit, och det får bli den tävlingen.

Måndagen den 22 mars

Nu var det länge sedan det hände något i kuskens dagbok, men från och med nu börjar de viktiga förberedelserna för den kommande tävlingssässongen. Från och med nu kommer uppdateringarna också att bli mycket tätare än under den trista och enforminga vinter vi har bakom oss.

Egon har varit på körkonferens i Arlanda. Där träffades kuskar, funktionärer och förtroendevalda på alla nivåer från hela Sverige under två dagar för att prata körning. Det var jättetrevligt och givande!

Våra hästar är i full gång. Nu åker vi till ett ridhus en gång i veckan för att få lite ordning på sidorna på hästarna med tömkörning och enbet efter vinterns körning i par rakt fram på väg. Erina blev tyvärr sömstucken vid skoningen sist, så hon är inte helt OK ännu efter två veckor, men annars går dom bra, nästan över förväntan.
Nu förbereder vi oss för påskens träning för Christer Pålsson i hinderkörning på SM-banan i Åstorp. Vårat maratonpar Freja och Dajmond kommer att få sig en genomkörare där inför årets tävlingar.
Helgen efter kommer Christer till Oskarshamn där det blir dressyrträning med Freja och Erina.
Picatchio går också för fullt och artar sig till att bli en bra reserv till paret, framför allt i dressyr.
Fyrspannet har inte gått sedan innan vintern, men nog kommer det att bli några turer framöver när det våras.
I maj är det tävling!!!!!!!!!!!!!!!!

Måndagen den 15 februari

Nu när vintern behåller sitt grepp över Öland blir det glest mellan gångerna på uppdateringen av dagboken. Hästarna har i alla fall kunnat hållas igång ganska bra , även om det mest blivit i par med välbroddade hovar på isiga vägar. Dom fortsätter att sköta sig bra allihop!. Nu hoppas vi att vintern snart ger med sig så att man kan börja trimma dressyren inför tävlingsåret.
I helgen har vi varit nere i Skåne hos vår tränare Christer Pålsson (A-tränare och världsmästare i fyrspann) och träffat några andra tävlingskuskar och haft jättetrevligt med god mat och mycket körsnack.
Vi åker ner till Åstorp i påsk för en träningshelg i framför allt hinderkörning. Sedan kommer Christer upp för dressyrträning helgen efter det.
Nu är det klart att vi byter klubb från och med i år. Vi kommer att tävla för Ölands Ryttarförening. En satsande klubb där vi har många gamla hästvänner som kommer att bli jätteroligt att vara tillsammans med!
Kommande helg åker Egon till Vetlanda på distriktets körmöte och första helgen i mars blir det att resa till körkonferens i Stockholm.

Onsdagen den 20 januari

Länge sedan senaste dagboksbladet men just nu händer det inte så mycket. Vi tränar hästarna mer oregelbundet nu när vintern har hållit sitt järngrepp över Öland i en dryg månad. Det blir i snitt ett par-tre gånger i veckan per häst. Några turer i par med välbroddade hästar på isiga vägar har det blivit, och framför allt töm- och enbetskörning i snön. Alla fyra ser bra ut just nu! Vi hoppas att de behåller den uppåtgående kurvan och håller sig friska till årets tävlingssäsong.
Nästa stora hållpunkt för hästarna är träning för Christer Pålsson 10-11 april och första tävlingen blir i Linköping den 14-16 maj. Som det ser ut nu kommer vi bara att ta med Erina och Freja på den första tävlingen, eftersom vi måste köra en nationell medelsvår där innan elit-tävlandet börjar för året.
Egon ska påbörja sitt träningsprogram inför tävlingsåret på fredag. Han ska ha en coatch för träning på gym i Kalmar, så nu ska det bli en stark och vältränad kusk också!

Söndagen den 3 januari

Äntligen nytt år och helgerna är snart förbi.
Nu har det gått att köra och tömköra hästarna på frostig bana med lite snö några dagar igen. Dom jobbar på bra allihop trots att de tagit det ganska lugnt ett par veckor. I början blir det ju alltid några glädjeskutt och sprättanfall, men det är ju bara roligt att dom är glada och positiva.

Måndagen den 21 december

Nu var det länge sedan det hände något i dagboken. Under tiden har vintern slagit sig ner över Öland. 13,7 grader kallt idag på förmiddagen och hyfsat mycket snö. Hästarna har fått en veckas vila och nu blir det mest lätt tömkörning i snön. Dom behöver kröka lite på sig i sidled också, så det skadar inte.
Vi skulle ha hämtat en transport som vi köpt i helgen men den har bara sommardäck, så det får vänta tills det blir isfritt på vägarna.
Tävlingsterminen har kommit. Den preliminära planen är att åka med Dajmond, Erina och Freja till Linköping 14-16 maj, Flyinge 19-20 juni, Vaggeryd 6-8 augusti och förhoppningsvis SM i Åstorp 17-19 september. Vi hoppas det funkar!